Izak Košir, STA

 |  Svet

Švica na referendumu zavrnila predlog za izgon tujcev kriminalcev

© WikiCommons

Švicarski volivci so na včerajšnjem referendumu z 59 odstotki glasov zavrnili predlog desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) za uvedbo avtomatičnega izgona tujcev iz države, ki so storili kaznivo dejanje. V taboru nasprotnikov pobude so pozdravili rezultate. Flavia Kleiner, vodja široke koalicije nasprotnikov pobude, je dejala, da gre pri zavrnitvi avtomatičnega izgona tujcev za sporočilo velikega dela civilne družbe, da je Švica "uspešna država, ko se zavzema za raznolikost".

SVP, najmočnejša stranka v državi, je zahtevala izgon "črnih ovc", brez možnosti, da bi lahko sodniki v posamičnih primerih odločili drugače. Tujci, ki bi zagrešili kaznivo dejanje, bi, kot so si zamislili v SVP, ne glede na višino zagrožene kazni takoj izgubili pravico do bivanja v Švici. Izgon so v SVP predvideli za težka kazniva dejanja, kot so umor, trgovina z mamili in spolni napadi, a tudi za precej milejše prestopke, kot je zloraba socialnih prejemkov. Prav tako bi izgnali večkratne storilce lažjih kaznivih dejanj.

Nova pravila bi se nanašala na vse tujce, ne glede na to, kako dolgo že živijo v Švici. Prav tako bi veljala za v Švici rojene in odrasle potomce priseljencev, ki nimajo švicarskega državljanstva.

Proti pobudi so vse druge politične stranke v državi. 120 profesorjev prava in več kot 270 sedanjih in nekdanjih poslancev je podpisalo manifest proti referendumski pobudi. Avtomatizem pri izgonu zavračata tako vlada v Bernu kot parlament, saj da je v nasprotju s temelji pravne države in mednarodnim pravom.

Mnogi razumniki in pravniki so opozarjali, da bi podpora pobudi oslabila demokratični sistem, saj je SVP sprožila pobudo, da bi obšla podoben zakon, ki je že v parlamentarnem postopku.

Zdaj bodo ta zakon lahko uzakonili. V nasprotju od pobude SVP predvideva izgon iz države za hude zločine, sodišča pa imajo pravico ponovno odločati o posamičnih primerih, da bi se izognili morebitnim nepravičnim izgonom.

Vodja SVP Toni Brunner je v odzivu že opozoril, da bo njegova stranka pozorno spremljala odločitve sodišč, da bi videla, ali bo število izgonov po uveljavitvi novega zakona naraslo. "Če ne, bomo morda morali v parlamentu predlagati dopolnila in člen o nepravični strogosti bo moral oditi," je dejal.

V skladu z veljavnim kazenskim zakonikom so lani iz države izgnali 500 tujcev, ki so kršili zakone. Z uveljavitvijo omenjenega zakona naj bi to število naraslo na skoraj 5.000, z uveljavitvijo danes zavrnjenega predloga SVP pa bi naraslo na 10.200 izgonov, kažejo podatki švicarskega statističnega urada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.