Uredništvo

 |  Družba

Najbolj brano: Karantanski panter sploh ni bil karantanski

Naprotniki na protibegunskem shodu v Ljubljani ...

Naprotniki na protibegunskem shodu v Ljubljani ...
© Borut Kranjc

Zaradi nedavnih protibegunskih shodov, kjer nasprotniki visoko v zrak dvigajo tudi zastave s karantanskimi panterji, vam ponujamo v branje članek iz arhiva, ki govori o teh "mitoloških prikaznih" in obrazloži dejstvo, da karantanski panter sploh ni bil karantanski. V poduk tistim, ki morda niti ne vedo, kakšne transparente nosijo v javnosti in kaj ti dejansko pomenijo. Karantanija namreč panterja sploh ni poznala. Gre torej za mitološki konstrukt, ki bolj kot kaj drugega potvarja preteklost. Zgodovinar in redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Peter Štih je že pred leti v intervjuju za Mladino opozoril: »V virih ni izpričana absolutno nobena povezava tega znaka s staroslovansko Karantanijo.«

Pred dnevi so karantantskega panterja nazorno secirali tudi v Delu. Članek z naslovom V znamenju kastriranega mačka si lahko preberete na tej povezavi. 

Celoten članek Mitološke prikazni si preberite na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.