TK, STA

 |  Družba

Ameriška računalniška vojna proti teroristom IS zdaj tudi uradna

© Pixabay

Ameriški obrambni minister Ashton Carter je prvič javno priznal, da so začeli proti teroristom Islamske države (IS) voditi tudi računalniško oziroma kibernetsko vojno. Tako imenovano "kibernetsko poveljstvo" z novimi digitalnimi orožji napada komunikacijsko omrežje teroristov, v trenutnem procesu urjenja pa je šest tisoč računaniških vojakov.

Računalniški vojaki bodo razdeljeni v 133 enot, program pa naj bi bil končan leta 2018. Agencija znotraj Pentagona za obrambo pred računalniškimi napadi je bila ustanovljena leta 2009, med drugim pa izvajajo tradicionalne napade, ki jih izvajajo hekerji po vsem svetu. Omrežje zasipajo s podatki, da zamrzne, kar so ZDA skupaj z Izraelom že preizkusile, ko so z virusom napadle iranski jedrski program.

Kibernetsko poveljstvo je za zdaj nameščeno v oporišču Fort Meade, kjer je tudi sedež vohunske Agencije za nacionalno varnost (NSA). Obema poveljuje admiral Michael Rogers.

Slovenska raziskava Prestavimo v višjo prestavo: ublažitev tveganj in izkazovanje donosov kaže, da so po mnenju vodstvenih delavcev kibernetske grožnje najhitreje rastoča tveganja tudi za podjetja, da je zaradi vedno večjega pomena kibernetske varnosti za nemoteno delovanje sistemov, od katerih je odvisno delovanje celotne družbe, potrebno ukrepiti celotni sistem, pa meni tudi slovenska Vlada.

Ta je dan po prvem javnem priznanju ameriškega zunanjega ministrstva sprejela strategijo kibernetske varnosti, s pomočjo katere bo Slovenija okrepila sistem zagotavljanja kibernetske varnosti, hkrati pa to področje tudi sistemsko uredila.

Strategija vsebuje pregled obstoječega stanja na področjih, pomembnih za zagotavljanje kibernetske varnosti. Opredeljuje vizijo ter zastavlja cilje, kot tudi področja, na katerih se bo udejanjala, in tveganja, ki nastopajo v kibernetskem prostoru. Prav tako predlaga način, kako naj bo sistem zagotavljanja kibernetske varnosti organiziran, in potrebne ukrepe za uresničitev zastavljenih ciljev, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.