Tjaša Kosar

 |  Svet

Justin Trudeau, prvi kanadski predsednik vlade na paradi ponosa

© Alex Guibord / Flickr

Progresivni Justin Trudeau, ki je kanadski premier postal pred štirimi meseci, se bo kot prvi na tem položaju v zgodovini Kanade udeležil letošnje parade ponosa v Torontu. Organizatorji dogodka so potrdili, da se še nikoli ni zgodilo, da bi na dogodek prišel voditelj države. Trudeau, ki velja za močnega zagovornika enakih pravic, je na Twitterju zapisal, da se veseli ponovne udeležbe parade, ki jo je v preteklosti sicer podprl že večkrat.

Predstavnik parade ponosa v Torontu Mathieu Chantelois, ki je pred kratkim obiskal premierja v njegovi pisarni v Ottawi, je za BuzzFeed delil navdušenje nad potrditvijo udeležbe: “To je velika novica za Kanado in velika novica za cel svet.”

Trudeau, ki si je zaradi progresivnih politik prislužil tudi oznako feminist, je že od svoje kampanje močen zagovornik enakih pravic, kar je uresničil tudi ob raznolikem in po spolu uravnoteženem imenovanju kabineta. Novembra lani je vlada naznanila, da bodo v državo sprejeli begunce, ki so istospolno usmerjeni in prihajajo iz sirskega vojnega območja, piše britanski pinknews.

Liberalna vlada je konservativno zamenjala po desetih letih, Trudeaujeve obljube pa so, da bo Kanado umaknil iz vojaških intervencij v tujini, med drugim ne bodo več sodelovali v zračnih napadih na Islamsko državo (IS), da si bo prizadeval za otoplitev odnosov z Združenimi narodi (ZN), zmanjšal davčne obremenitve srednjega razreda in povišal davke bogatim. Zavzema se tudi za legalizacijo trga z marihuano. Ob začetku februarja pa je Kanada pred nadaljno industrializacijo zaščitila 85 odstotkov svojega deževnega pragozda, ki je kot eden redkih na svetu izjemnega pomena za globalni ekosistem, poroča Inhabitat.

"Strah smo premagali z upanjem, cinizem z delom. Premagali smo negativno politiko, ki je delila, z vizijo, ki je združila vse prebivalce države," je dejal ob prevzemu premierskega stola, o čemer smo več v Mladini že pisali.

Justin Trudeau, katerega stranki je uspelo osvojiti 184 od 338 parlamentarnih sedežev (torej več kot polovico), je sin kontroverzne Margaret Trudeau (67), ki jo je imel še posebej rad tabloidni tisk v sedemdesetih, saj se je rada zabavala z Rolling Stonesi. Keith Richards je v svoji nedavni avtobiografiji Life potrdil dolgoletna ugibanja o tem, da sta imela Margaret Trudeau in Mick Jagger afero. V svojih spominih pa je sama razkrila tudi afero z ameriškim senatorjem Tedom Kennedyjem. Oče kanadskega premiera pa je pokojni predsednik vlade Pierrea Trudeauja (1919-2000), ki je Kanado vodil med letoma 1968 in 1979 in kasneje še od leta 1980 do leta 1984.

Ali se bo slovenski premier Miro Cerar zgledoval po svojem kanadskem kolegu, bomo čez nekaj mesecev lahko izvedeli že na letošnji paradi ponosa v Ljubljani. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.