Darja Kocbek

, 07:00  |  Svet

Trumpu je uspel sovražni prevzem republikanske stranke

Donald Trump

Donald Trump
© Gage Skidmore / WikiCommons

Po zmagi v štirih od dvanajstih zveznih držav, kjer so bile na supertorek strankarske volitve demokratske in republikanske stranke, je kandidat demokratske stranke Bernard Sanders dal jasno vedeti, da bo vztrajal do julija, ko bodo demokrati na strankarski konvenciji izbirali svojega kandidata, ki se bo na volitvah novembra potegoval za predsednika ZDA. Kot velika zmagovalca super torka sicer veljata demokratka nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton in republikanec milijarder iz New Yorka Donald Trump.

Rezultati volitev na tako imenovani super torek po poročanju STA kažejo, da se demokratska predsedniška tekma še ni končala, čeprav ima Clintonova precejšnjo prednost v delegatih za konvencijo julija v Philadelphii, še posebej ob upoštevanju tako imenovanih superdelegatov, to je strankarskih veljakov, ki glasujejo po svoji vesti ne glede na izide volitev. Delegati bodo na konvenciji glasovali za tistega, ki bo zastopal stranko na splošnih volitvah novembra. Za zmago mora kandidat zbrati 2.383 delegatov in Clintonova jih bo imela po supertorku na svoji strani okoli tisoč, Sanders pa okoli 320.

Na volitvah republikanske stranke je senator Teksasa Ted Cruz vzel zmago Donaldu Trumpu v Teksasu, Oklohomi in na Aljaski, senator Floride Marco Rubio pa je zmagal v Minnesoti. Z zmago v Minnesoti si je Rubio po poročanju STA ohranil kanček kredibilnosti, kar pa doslej še ni uspelo guvernerju Ohia Johnu Kasichu, ki je osvojil drugo mesto v Vermontu in Massachusettsu, sicer pa skupaj z Benom Carsonom drugje zasedal zadnje ali predzadnje mesto. Kasich je povedal, da bo odstopil, če 15. marca ne osvoji domačega Ohia. Republikanski kandidat potrebuje za zmago in predsedniško nominacijo 1.237 delegatov za konvencijo julija v Clevelandu. Donald Trump jih ima zdaj 285.

Njegove zmage na strankarskih volitvah vse bolj skrbijo vrh republikanske stranke, mediji pa opozarjajo, da je Trumpu uspel sovražni prevzem stranke. Washington Post piše, da je Trump za vedno spremenil način, kako se bodo konservativni kandidati potegovali za predsednika ZDA. Vse svoje tekmece je izpodrinil z žaljenjem in zmerjanjem vseh članov establišmenta, ki so mu prišli preblizu. Njegove zmage v Massachusettsu, Virginiji, Tennesseeju, Alabami, Arkansasu, Vermontu in Georgiji kažejo, kako šibek je postal vrh republikanske stranke.

Washington Post opozarja, da je Trump republikansko stranko prevzel enako, kot je v 80. letih prejšnjega stoletja poslovnež Carl Icahn prevzel mogočno letalsko družbo TWA, jo pahnil v dolg in propad. Če Trump močno razdvojene republikanske stranke ne bo vodil bolje kot Icahn TWA, se bo uresničila napoved zgodovinarja Jona Meachama, da bo kampanja za predsedniške volitve 2016 v zgodovino zapisana kot tista, zaradi katere je bil George Bush zadnji republikanec, ki je bil izvoljen v belo hišo.

Pri demokratih ima Hillary Clinton prednost pred Bernardom Sandersom po mnenju Washington Posta zato, ker so demokrati manj nezadovoljni, kot bi morali biti. Zadovoljstvo pa je šibka osnova za revolucijo, ki jo obljublja Sanders.

Clintonova je po poročanju Spiegla svojo kampanjo že spremenila v nasprotovanje Trumpu kot njenemu glavnemu tekmecu za belo hišo. V prihodnjih mesecih se bo Američanom predstavljala kot pametna, zanesljiva in skrbna mama države. Njeno sporočilo je, da glas za Trumpa pomeni propad in prepir, glas zanjo pa složnost in prihodnost. Njen najpomembnejši svetovalec Mann Bill tudi svari, da Trumpa ne gre podcenjevati. Če bosta kandidata na novembrskih volitvah za predsednika res Clintonova in Trump, je treba računati na zelo tesen izid.

Po poročanju Guardiana bodo v tem primeru volivci v ZDA pred izzivom, ali izvoliti prvo žensko za predsednico ZDA ali v belo hišo spustiti nadutega milijarderja, ki svoj uspeh gradi na zavračanju vseh pravil sodobne politike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.