Izak Košir

 |  Družba

Gimnazijci za begunce

Zborovanje Dobrodošli begunci v Ljubljani

Zborovanje Dobrodošli begunci v Ljubljani
© Borut Krajnc

Dijaška iniciativa Param dokso bo še danes in jutri v Ljubljani organizirala festival oziroma benefit o izobraževanju širše javnosti o tako imenovani begunski problematiki. Vsi prostovoljni prispevki bodo namenjeni za pomoč azilantom in prosilcem za azil v Sloveniji. Program, ki so ga naslovili Čez meje, je sestavljen iz serije predavanj, na katerih bodo nastopili različni novinarji, aktivisti, prosilci za azil in teoretiki.

Nocoj se bo festival odvil v Stari mestni elektrarni. Ob 18. uri bosta Andrej Kurnik, doktor politoloških znanosti, in Izidor Ostan Ožbolt, član Študentske Iskre, predstavila okoljske probleme v Sahelu in na Bližnjem vzhodu v povezavi s korporativnim izkoriščanjem in kako so posledice okoljske ter ekonomske krize pripeljale do begunske. Predstavila bosta tudi možnosti skupnega boja proti politikam militarizacije, zapiranja mej in ekonomsko-okoljskega izkoriščanja. 

Ob 20. uri pa bodo Rajko Muršič in Slovensko etnološko in antropološko društvo KULA predstavili antropološki vidik tako imenovane begunske krize in problem (samo)razumevanja fašizacije zahoda.

Jutri pa bo ob 14. uri v prostorih Športnega društva Tabor košarkaški in nogometni turnir. Prijave niso potrebne, je pa čista športa obutev. Ob 19. uri bo v Socialnem centru Rog predstava improvizacijskega gledališča IGLU, dve uri kasneje pa zaključnidogodek v Menzi pri koritu na Metelkovi, kjer bodo nastopili Jani Kovačič, Nina Bulatovix, N'toko in Zana. 

Natančnejši podatki o razporedu, urniku in vsebini dogodkov ter nastopajočih so na voljo na tej povezavi. Param dokso je medgimnazijska povezava dijakov in dijakinj iz Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Poljane in Gimnazije Jožeta Plečnika. Ustvarjena je bila kot nadgradnja predhodnega sodelovanja med posamezniki, ki so delovali znotraj različnih dijaških časopisov in organizacije Odgovor Ni, ki je oktobra lani organizirala dnevni benefit za pomoč beguncem v Stari elektrarni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.