Tjaša Kosar

 |  Družba

Oskarji 2016: hollywoodska revolucija?

© Davidlohr Bueso / Flickr

Letošnja podelitev oskarjev je opozorila na rasno in spolno diskriminacijo, (ameriške) avtohtone prebivalce, LGBT skupnost, pedofilijo, žrtve spolnega nasilja in okoljske spremembe. Od voditelja, nagrajenih filmov, govorov do glasbenih nastopov, oskarji so kričali o globalnih družbenih problemih.

Zdi se, da so politične izjave na oskarjevskih stopničkah ponovno v modi, piše Guardian. Čeprav so se kampanja #OscarsSoWhite in bojkoti zaradi rasne neraznolikosti v ameriški filmski industriji začeli ob razglasitvi nominacij, je bil letošnji temnopolti voditelj Chris Rock pravzaprav naključje, saj so ga k sodelovanju povabili že pred tem. A jasno je bilo, da bo glavna tema letošnjih oskarjev rasna diskriminacija.

"Do samega konca je delovalo, kot da filmi ne bodo deležni pretirane pozornosti, saj je voditelju v središče uspelo postaviti rasna vprašanja v Hollywoodu in ZDA. Že drugo leto zapored igralske nominacije ni prijel nihče, ki bi pripadal rasni manjšini. Hollywood je spoznan za krivega, Chris Rock pa je izvedel kazen," ocenjuje New York Times.

"Zakaj protestiramo ravno na 88. podelitvi oskarjev? To, da ni nobenih temnopoltih nominirancev, se je zgodilo že vsaj 72-krat. Ampak v petdesetih in šestdesetih se temnopolti nismo pritoževali. Zakaj? Ker smo imeli večje skrbi, kot so linčanja in posilstva. Ko tvoja babica visi z drevesa, se res ne ukvarjaš s tem, kateri bo najboljši kratki dokumentarec," je začel na podelitvi Chris Rock.

Veliko pozornosti v medijih je dobil tudi govor Leonarda DiCapria, ki je prejel oskarja za glavno vlogo v Povratniku: "Podpirati moramo voditelje po svetu, ki ne govorijo v imenu največjih onesnaževalcev, temveč v imenu celotnega človeštva, v imenu vseh avtohtonih prebivalcev na zemlji in za miljarde depriviligiranih ljudi, ki jih bo to prizadelo. Za otroke naših otrok in za vse ljudi, ki so utišani zaradi pohlepne politike. Ne jemljimo planeta za samoumevnega, tudi zame ta večer ni samoumeven." Prav tako nagrajeni režiser Povratnika, Alejandro González Iñárritu, je v zahvalnem govoru izrazil upanje, da bo enkrat za vselej barva kože postala tako nepomembna, kot je dolžina naših las.

Ob prejemu oskarja za najboljši prirejen scenarij  v Veliki potezi, je Charles Randolph dejal: "Če ne želite, da velik denar nadzoruje vlado, ne glasujte za kandidate, ki jemljejo denar od velikih bank, naftnih ali drugih čudaških milijarderjev". Zvezda Mosta vohunov, Mark Rylance, se je v svojem govoru ob prejemu nagrade za najboljšo stransko moško vlogo prav tako dotaknil naraščajoče umazane igre, ki jo igra politika.

A letošnji oskarji naj bi bili tudi najbolj feministični do sedaj. Šest, sicer tehničnih oskarjev je pobral Pobesneli Maks: Cesta besa, feministični akcijski film, kot mu mnogi pravijo, ki je odpravil staromodno naracijo moškega, ki reši žensko. Enega izmed njih je prejela kostumografinja Jenny Beaven, ki je nagrado nekoliko manj toplo prevzela v usnjeni jakni in šalu, govor pa prav tako namenila družbenemu komentarju:"Mad Max je lahko preroški, če ne bomo prijaznejši do drug drugega in če ne bomo prenehali onesnaževati našega ozračja."

Podpredsednik ZDA, Joe Biden, je napovedal glasbeno točko Lady Gaga z žrtvami spolnega nasilja, ki so na rokah nosile napise "ni moja krivda". Njena pesem je bila napisana za dokumentarni film Lovišče, exposé zločinov posilstev v študentskih kampusih v ZDA. "Močan govor o spolnih napadih, ki je potreben tako za ženske kot moške, da stopijo skupaj pri ustvarjanju varnega, sporazumnega okolja, ni nič manj kot največji feminizem tega časa, ki se lahko zapiše kot eden najpomembnejših trenutkov vseh oskarjev," piše Romper. Po podpredsednikovem govoru se je sesula internetna stran ItsOnUs.org, na kateri so ljudje oddajali svoje zaveze, da bodo sodelovali pri koncu spolnega nasilja.

Pakistanska novinarka in režiserka je prejela oskarja za kratkometražni dokumentarni film o "ubojih iz časti" pakistanskih žensk, v govoru pa poudarila, kaj lahko dosežejo odločne ženske, o čemer smo že pisali. Nagrado za najboljši dolgometražni animirani film je dobil Vrvež v moji glavi, filmska animacija o raznolikih dekličinih možganih. Nagrado za najboljši celovečerni dokumentarni film je prejela zgodba o Amy Winehouse, ki je ne prikazuje le kot zadrogirane propadle glasbenice.

Tudi producenti filma V žarišču, ki govori o novinarjih časopisa Boston Globe, ki so razkrili zlorabe katoliških duhovnikov in je dobil oskarja za izvirni scenarij, so govor namenili sporočilu za Papeža Frančiška: "Čas je, da zaščitite otroke pred spolnimi zlorabami in obnovite zaupanje.

A podelitev je bila še polna družbenih sporočil, piše Sky News. Zadnji v nizu filmov o tajnem agentu Jamesu Bondu Spectre je dobil oskarja za izvirno pesem. Sam Smith, ki je napisal pesem skupaj z Jimmyjem Napesom, je nagrado posvetil celotni LGTB skupnosti. Sonominacijo (za izvirno pesem) je drugič v zgodovini prejela transspolna oseba. V izboru igralk v najboljši stranski vlogi je Akademija okronala Švedinjo Alicio Vikander za njeno vlogo v Danskem dekletu, drami o transseksualni umetnici Lili Elbe. Njena nominacija je dvignila povprečje mednarodnih igralcev, saj je prvič po letu 1960 polna polovica od dvajsetih igralskih nominirancev prihajala iz drugih držav. Kot najboljši tujejezični film je slavil Savlov sin, film o holokavstu na Madžarskem. Njegova zmaga je še en opomin, da je filmska umetnost mednarodna, ki obravnava celo večjo skupnost kot zadevajo rasna vprašanja v ZDA, še piše New York Times.

Marcelove recenzije letošnjih oskarjevskih nagrajencev lahko preberete tukaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.