Tjaša Kosar

 |  Kultura

Politični prevzem radijskih postaj

© 24oranges.nl / Flickr

Slovenski parlament je ponovno potrdil Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o medijih, ki bo začel veljati 1. julija letos. Radijske postaje bodo morale skladno z novelo med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov. "Gre za politični prevzem radiev," temu močno nasprotuje dolgoletni glasbeni urednik na Valu 202, Andrej Karoli.  

Na leto na tem radiu, ki je najbolj poslušan program Radia Slovenija in spada med enega najbolj poslušanih radijskih programov v Sloveniji, zavrtijo okoli 37 tisoč skladb, od tega bo zdaj zakonski minimum 22.200 slovenskih skladb, od tega minimalno 13.300 skladb v slovenskem jeziku in minimalno 5.500 slovenskih skladb, mlajših od dveh let: "To je realnost. Take številke pomenijo le eno. Politični diktat sprememb programskih shem. Nič drugega. Politični prevzem radiev," je dejal močan nasprotnik sprejetih sprememb, Karoli.

Poslanci so morali ponovno odločati o predlogu novele, ker je državni svet 4. februarja sprejel odložilni veto na novelo. Ocenil je namreč, da novela posega v svobodo izražanja in svobodno gospodarsko pobudo, omejuje pa tudi avtonomijo glasbenih urednikov, piše Večer.

“Protestiram, ker politika kroji 60 odstotkov glasbene programske vsebine v najbolj poslušanem radijskem času. In to je začetek konca avtonomije javnega radia," je še dejal Karoli, o čemer smo obširneje že pisali.

Po besedah ministrice za kulturo mag. Julijane Bizjak Mlakar so predlogi nastali, da bi okrepili samozavest in spremenili nočno usodo slovenske glasbe, zaradi katere mladi prepevajo tuje popevke.

“Torej, 49 poslank in poslancev je glasovalo v podporo zakonu, ki mu očitajo, da je slab in v zelo nevaren položaj postavlja Val 202, preostale nacionalne radijske postaje in ne nazadnje tudi vse druge radijske postaje," je v nedavnem komentarju na spletni strani Val 202 zapisal Karoli.

Oglasil se je tudi njegov radijski kolega, Matej Praprotnik, ki je na svojem blogu ponazoril, kaj prihajajoči zakon dejansko pomeni za glasbeno vsebino Vala 202. Slaba polovica ali skoraj vsaka druga skladba mora biti slovenska. V komentarju za Finance se je oglasil tudi Tomaž Čop, glasbeni urednik Radia 1 in Radia Antena. “Glasba ni slovenska ali tuja, ampak je ljudem všeč ali pa ne,” je med drugim zapisal.

Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogamov Slovenija nova določila zakonov pozdravlja in jih vidi kot večjo priložnost za uveljavljene in nove slovenske glasbene izvajalce. Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marko Filli pa je za STA povedal, da je zdajšnja določitev glasbenih kvot po njegovem nesprejemljiva. V kolikor bo obveljala zdajšnja določitev, bo nacionalna RTV hiša vložila ustavno pritožbo, je še napovedal.

Programski svet RTVS je sicer pred dnevi prisluhnil stališču vodstva zavoda o noveli zakona o medijih. Direktor radia Miha Lampreht je ponovno izrazil nestrinjanje s 86. a členom novele, ki določa deleže slovenske glasbe v radijskih programih. Tudi po njegovem mnenju gre za prekomeren poseg v uredniško avtonomijo, s čimer se je strinjal tudi programski svet.

Na predlog vodstva RTVS je programski svet zavoda brez glasu proti izglasoval sklep, s katerim se je zavzel za enakomerno razpršenost slovenske glasbe čez ves programski čas na način, da bo njen delež tako v dnevnem kot nočnem času znašal 40 odstotkov.

"Glasbeniki, ja, naslavljam vse po vrsti, vi se pa dogovorite med sabo. Z javnimi nastopi ste v isti koš vrgli nacionalne, regionalne, radijske postaje s posebnim pomenom in komercialne postaje," pa v zadnjem komentarju poleg politikov še naslavlja Karoli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.