Izak Košir, STA

 |  Svet

Umrla Nancy Reagan, nekdanja prva dama ZDA 

Nancy Reagan (levo) leta 1988 z Margaret Thatcher, zadaj za njima nekdanji predsednik ZDA Ronald Reagan

Nancy Reagan (levo) leta 1988 z Margaret Thatcher, zadaj za njima nekdanji predsednik ZDA Ronald Reagan
© White House photo / office WikiCommons

V Kaliforniji je zaradi zastoja srca umrla nekdanja prva dama ZDA Nancy Reagan. Stara je bila 94 let. Kot je sporočila njena tiskovna predstavnica Joanne Drake, bo pokopana v kraju Simi Valley v Kaliforniji poleg svojega soproga, 40. ameriškega predsednika in republikanca Ronalda Reagana, ki je umrl leta 2004. Javnost se bo lahko pred pogrebom od nje poslovila v predsedniški knjižnici.

Nancy Reagan je veljala za eno od najbolj vplivnih ameriških prvih dam ZDA, kritiki pa so jo obtoževali, da se preveč vpleta v delo administracije njenega moža, kateremu je bila povsem predana. Začelo se je sicer povsem drugače, saj so nekdanjo igralko uvodoma obtoževali, da sprejema preveč denarja in daril od bogatih donatorjev za obleke in dekoracijo Bele hiše, v času recesije in v času ukinjanja programov za pomoč revnim.

Anne Frances Robbins se je rodila julija 1921 v New Yorku. Starša sta se kmalu ločila, mama je bila igralka in je veliko potovala, zato jo je v zgodnjih letih vzgajala teta. Doštudirala je dramo in dobila nekaj vlog s pomočjo matere, ki je bila takrat že drugič poročena z bogatim zdravnikom iz Chicaga. Kot Nancy Davis je leta 1949 podpisala pogodbo s filmskim studiom MGM in večinoma igrala vloge gospodinj in mater. 

Bodočega soporga je srečala naslednje leto, ko se je znašla na seznamu komunističnih simpatizerjev. Ronald Reagan je bil namreč takrat predsednik igralskega ceha, ki je imel na to, kdo bo igral in kdo bo letel zaradi "komunizma", ki so ga v tistih letih v ZDA silovito preganjali, velik vpliv. Nancy je Ronaldu na večerji vse pojasnila, problem je izginil in dve leti kasneje sta se poročila.

Rodila sta se jima hči Patti in sin Ron, Reagan pa je imel od prej še dva otroka iz prejšnjega zakona z igralko Jane Wyman (hčer Maureen in posvojenega sina Michaela). 

Nancy je bila prva dama Kalifornije, ko je bil Ronald tam še guverner, in je nekoč priznala, da je politika veliko hujša od Hollywooda. Od leta 1981 pa do leta 1989 jo je spoznavala iz Bele hiše, kjer je imela nekaj odmevnih projektov. Najbolj zloglasna je bila njena kampanja proti mamilom "Reci ne" (Just Say No), ki je ameriško mladino prepričevala, naj odpravijo problem s tem, da pač ne jemljejo mamil. Zaradi tega so jo imeli številni za naivno in staromodno. 

Soproga "Ronnieja", kot mu je ljubkovalno rekla, je ščitila javno in tudi za kulisami. Poskrbela je, da je s položaja letel šef kabineta Donald Regan, ki je postal eden od odgovornih za afero Iran-Kontra. Šlo je za prodajo orožja Iranu, in pošiljanje denarja od prodaje desničarskim gverilcem v Nikaragvo mimo kongresnega zakona, ki je to prepovedoval.

Ronald Reagan je odločno zanikal, da bi bila njegova soproga "zmaj" s prevelikim vplivom v Beli hiši, vendar pa je leta kasneje Nancy sama priznala svojo vlogo pri čiščenju odgovornih za afero. Donald Regan se ji je potem maščeval s knjigo, v kateri je opisal, da je prva dama urejala možev urnik na podlagi astrologije. Nancy je priznala, da je to res počela, vendar šele po atentatu na moža leta 1981. Hotela je izvedeti, kdaj je najbolj varno, da gre Ronnie iz Bele hiše med ljudi.

Njeno domnevno vpletanje v politiko je bilo tudi koristno, saj naj bi bila na strani svetovalcev, ki so predsednika prepričevali v otoplitev odnosov s Sovjetsko zvezo, sama pa naj bi ga prepričala tudi, da dvigne glavo iz peska v zvezi z epidemijo aidsa, ki se je v 80. letih širila v ZDA. Konservativna družba je bolezen sprva zanemarjala, češ da gre za "božjo kazen" za homoseksualce in narkomane.

Moževa bolezen jo je kasneje ločila tudi od republikanskega pravoverja okoli raziskav, ki lahko najdejo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen. Podpirala je raziskave izvornih celic človeških zarodkov in za raziskave zbrala tudi več milijonov dolarjev. Po moževi smrti se je posvetila njegovi dediščini in je med drugim objavila tudi knjigo njegovih ljubezenskih pisem. 

Izrazi sožalja po njeni smrti prihajajo iz vseh strani, saj je presegala strankarske meje. Vsi republikanski kandidati se od 90. let naprej primerjajo z njenim možem in vsi so si želeli njenega blagoslova. "Bila je soproga res velikega predsednika in čudovita ženska, ki jo bomo pogrešali," je sporočil Donald Trump. Ted Cruz je sporočil, da moli za družino, nekdanji kandidat Mitt Romney je menil, da sta Ronald in Nancy poosebljala Ameriko, kjer se je sedaj končalo Reaganovo obdobje.

Barbara Bush in njen sin George Bush mlajši sta vsak posebej poudarila njeno zvestobo in predanost možu, s katerim se bosta sedaj spet združila na drugem svetu. Nekdanji predsednik ZDA je pohvalil tudi njeno delo pri osveščanju boja proti mamilom in raku na prsih. 

Žalujejo tudi demokrati, kot je newyorški senator Charles Schummer, ki pravi, da so jo občudovali in spoštovali tudi drugi, ne le republikanci. Med drugim zato, ker je vplivala na moža, da podpre zakonodajo proti orožju. Predsednica nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz pa je poudarila njeno družbeno in humanitarno delo. 

Predsednik ZDA Barack Obama in soproga Michelle sta se ji zahvalila za vzor in nasvete, s katerimi jima je pomagala začeti življenje v Beli hiši. Spomnila sta na njena prizadevanja v boja proti Alzheimerjevi bolezni in izrazila iskreno sožalje družini ter hvaležnost pokojnici za vse, kar je naredila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.