IK, STA

 |  Kultura

Sodišče zavrnilo tožbo arhitektov Sadar + Vuga zoper mariborsko občino

Načrti za kulturno središče Maks v Mariboru

Načrti za kulturno središče Maks v Mariboru
© SadarVuga.com

Mariborsko sodišče je po poročanju časnika Večer zavrnilo tožbo arhitekturne pisarne Sadar + Vuga zoper mariborsko občino, zaradi nepoplačanih storitev pri projektu mariborskega kulturnega središča Maks. Sodba še ni pravnomočna, saj so arhitekti, ki so zahtevali skoraj 650.000 evrov, napovedali pritožbo.

Sodišče je v sodnem postopku, ki se je po večkratnih preložitvah in spodletelem poskusu poravnave začel marca lani, ocenilo, da je ljubljanska pisarna Sadar + Vuga sklenila pogodbo o projektiranju Maksa z družbo ZIM gradnje, ki je zdaj v stečaju.

Sodnica okrožnega sodišča Sonja Novak po poročanju Večera ni potrdila navedb tožnika, da sta bila dejanska naročnika občina in krovna družba ZIM in s tem tista, ki naj poplačata dolg arhitektom. Na to naj ne bi kazala niti lastniška povezanost toženih strank, saj so podjetja po navedbah sodišča samostojne pravne osebe z lastnimi poslovodnimi organi in nastopajo na trgu samostojno.

Arhitekti so namreč preko svojih zagovornikov trdili, da je bilo podjetje ZIM gradnje ustanovljeno zato, da bi se občina izognila obveznostim, ki bi zanjo nastale zaradi nasedlega Maksa, v katerega so med drugim želeli umestiti tudi novo Umetnostno galerijo Maribor (UGM).

Z zahtevkom po poplačilu so se v arhitekturnem biroju obrnili tudi na ZIM gradnje, a je to podjetje že izbrisano iz registra. Zato sodišču ni preostalo drugega, kot da postopek zoper to podjetje ustavi, še poroča Večer.

Velikopotezni projekt mariborskega kulturnega središča Maks je garnitura nekdanjega župana Franca Kanglerja v času Evropske prestolnice kulture leta 2012 želela postaviti na desnem bregu Drave, a se ta ideja ni nikoli uresničila.

Zemljišče na Ruški cesti je nato občina prodala kuvajtskemu poslovnežu Hilalu Arnaoutu, ki je tam nameraval postaviti zasebno ameriško univerzo, a je kasneje od projekta odstopil. Tako je tam še vedno le gradbena jama, ki so jo izkopali že za Maksa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.