|  Družba

Danes shod za solidarno in svobodno Gorenjsko

© Protirasistična fronta brez meja - Gorenjska

Potem, ko so se profesorji in starši učencev kranjske gimnazije uprli, da bi šest mladoletnih beguncev, ki so prišli brez spremstva, namestili v Dijaškem domu Kranj, Protirasistična fronta Gorenjska danes organizira “popravni izpit” prvega vtisa.

“Dogodki v zadnjih tednih so na mesto Kranj in celotno Gorenjsko vrgli temno senco. Potem, ko so si nekateri vzeli pravico in se v imenu vseh prebivalcev zoperstavili nastanitvi begunskih otrok, je v javnosti nastal vtis, da Kranj ne premore niti trohice sočutja in solidarnosti, celo do nemočnih otrok brez spremstva ali varnega zatočišča ne. Nekatere politične stranke in organizirane skupine so svoj pravi namen skušale zakriti s zlorabo strahu, slabega socialnega položaja in manjka informacij. Plapolanje domobranskih in neonacističnih simbolov na obronkih mesta nas prestavlja v nek pretekli čas, za katerega smo upali, da se ne ponovi nikdar več. Vse te podobe so preko domačih in tujih medijev naslikale napačno podobo Kranja, kot ksenofobnega in rasističnega mesta,” so zapisali organizatorji shoda, ki se bo pričel ob 11. uri pri Prešernovem gledališču.

Na shod se lahko potrdite prek Facebooka, kjer boste našli tudi več informacij. Kliknite tu.

Zakaj na shod:

Šenčurski protest odločilno poglablja protibegunsko nestrpnost

Po Šenčurju in Kranju se je zgodila še Vrhnika

Šest otrok preveč - kako je morebitna nastanitev mladoletnih beguncev v dijaški dom sprožila val "nerazumne histerije"

Oglasila se je stroka: "Za otroke gre. Tokrat gre res zanje." - odziv Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije, Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF in Slovensko društvo pedagogov

Poslanec SDS še kar širi stereotipe o beguncih

Naslovna tema Mi, begunci iz lanskega leta, ko so begunci prvič prišli na mejo

Uvodnik urednika Mladine Grega Repovža: Tukaj smo. O sovraštvu.

O brezsrčnih učiteljih

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.