IK, STA

 |  Družba

V Kranju za solidarno in svobodno Gorenjsko

Kranj včeraj

Kranj včeraj
© Protirasistična fronta brez meja

Na včerajšnjem Shodu za solidarno in svobodno Gorenjsko se je v Kranju zbralo okoli 400 ljudi. Želeli so pokazati, da Kranj ni ksenofobno in rasistično mesto, na kar nakazujejo minuli protesti proti namestitvi beguncev in begunskih otrok. Shod, ki ga je pripravila Protirasistična fronta brez meja - Gorenjska, je z nagovori in glasbo trajal dobro uro. Zgodil pa se je kot odgovor na zavrnitev namestitve begunskih otrok v kranjski dijaški dom in na množični protest proti namestitvi beguncev v nekdanji Baumax pri Šenčurju. Kot poudarjajo organizatorji, so dogodki v zadnjih tednih na mesto Kranj in celotno Gorenjsko vrgli temno senco.

"Potem, ko so si nekateri vzeli pravico in se v imenu vseh prebivalcev zoperstavili nastanitvi begunskih otrok, je v javnosti nastal vtis, da Kranj ne premore niti trohice sočutja in solidarnosti, celo do nemočnih otrok brez spremstva ali varnega zatočišča ne," so spomnili v Protirasistični fronti brez meja in dodali, da hočejo pokazati, da je resnica Kranja drugačna.

"Mislim, da je Kranj odprto mesto in da moramo prebivalci pokazati, da v Kranju lahko sprejmemo ljudi, ki so drugačne narodnosti in veroizpovedi ter da lahko skupaj živimo," je izpostavil Blaž Jelenc, ki je uvodoma nagovoril zbrane pred Prešernovim spomenikom.

Znana kranjska kulturnica Petra Puhar Kejžar upa, da nas je veliko takih, ki razmišljamo pozitivno, smo solidarni, tolerantni in pripravljeni pomagati ljudem v stiski. "Žal je tako, da smo tisti, ki smo miroljubni in strpni, premalo glasni. Tisti, ki je toleranten, je vedno defenziven, kar je škoda," je dejala.

Medtem ko se je na protestnem shodu proti beguncem februarja v Šenčurju zbralo okoli 3000 ljudi, jih je bilo na današnjem shodu okoli 400. Med zbranimi so bili predstavniki vseh generacij. Nekateri so prišli celo iz drugih koncev Slovenije. Kot sta povedala udeleženca shoda iz Murske Sobote, želijo pokazati, "da smo še vedno ljudje in razumemo tiste iz kriznih območij, ki potrebujejo našo pomoč".

Na shod je prišla tudi direktorica Dijaškega in študentskega doma Kranj Judita Nahtigal, ki se je v javnosti odločno zavzela za pomoč begunskim otrokom. "Prišla sem izrazit podporo tej ideji oziroma vrednotam, ki jih tudi sama zastopam, da nas prihodnosti ni strah, da smo pripravljeni na sožitje in solidarnost ter da je treba te ideje posredovati tudi naprej našim otrokom," je poudarila.

Tudi sindikalist David Švarc je dejal, da se je shoda udeležil, ker je treba pokazati podporo beguncem, ki bežijo pred vojno. "Oni ne ogrožajo Evrope, slovenskega naroda ali slovenskega delavca," je izpostavil. Prepričan je, da so nasprotniki beguncev, ki se zaradi strahu odzivajo nestrpno, vendarle v manjšini: "Oni niso odraz Kranja in Slovenije."

"Pravi sovražniki so kapital, elita, bankirji. Proti njim se moramo obrniti in ne proti beguncem," je pojasnil eden izmed udeležencev shoda, ki je bil poleg izraza solidarnosti namenjen tudi opozorilu na svetovne probleme družbe.

  • Slika 204023
  • Slika 204024
  • Slika 204025
  • Slika 204026

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.