IK, STA

 |  Svet

Papež Frančišek bo mater Terezo za svetnico razglasil 4. septembra

Mati Tereza

Mati Tereza
© WikiCommons

Papež Frančišek je uradno odobril razglasitev matere Tereze za svetnico in za datum njene kanonizacije določil 4. september. Pogoje za razglasitev pokojne albanske redovnice, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim, je papež potrdil decembra lani, ko je materi Terezi priznal drugi čudež. To je postala nepojasnjena ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina je za pomoč zaprosila mater Terezo, nakar naj bi si moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.

Mati Tereza se je kot Agnes Gonxa Bojaxhio rodila leta 1910 albanskim staršem v Makedoniji. Ustanovila je red Misijonarke ljubezni za pomoč najrevnejšim na ulicah indijske Kalkute. Nobelovo nagrado za mir je prejela leta 1979. Umrla je leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

Sedem let po smrti jo je tedanji papež Janez Pavel II. leta 2003 razglasil za blaženo. Beatifikacija, za katero je potrebno priznanje enega čudeža, je zadnji korak pred razglasitvijo za svetnika. Prvi čudež, ki ga pripisujejo materi Terezi, je ozdravitev indijskega dekleta, ki je imelo tumor na črevesju. Ozdravitvi mlade Indijke naj bi pomagalo, ko so ji na trebuh položili sliko Matere Tereze, medicina ni mogla pojasniti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.