Izak Košir, STA

 |  Svet

Berlusconi meni, da mame ne morejo biti županje

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi
© WikiCommons

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi nadaljuje s svojimi seksističnimi izjavami. Kandidatki za novo županjo Rima Giorgiii Meloni, ki je noseča, je namreč sporočil, da županovanje pač "ni služba za mamo". Obenem je podprl enega od moških kandidatov za položaj, ki je nosečnici zabrusil, naj se raje posveti dojenju.

Urejanje zadev v prestolnici po vrsti korupcijskih škandalov bo po mnenju Berlusconija zelo težka naloga, pretežka za kandidatko Giorgio Meloni, ki bo kmalu po volitvah - datum teh še ni določen, bodo pa enkrat maja ali junija - rodila. "Mati se ne more posvetiti strašni službi in voditi Rim danes je strašna služba, ki bo terjala 14 ur dela dnevno," je za javni Radio Uno izjavil trikratni nekdanji premier, medijski tajkun in redni obiskovalec sojenj na sodiščih.

Berlusconi je v županski tekmi podprl Guida Bertolasa, ki je pred tem v ponedeljek Giorgii Meloni zabrusil, da "ne bo mogla urejati smeti, prometnih zastojev in podgan v Rimu, medtem ko bo morala biti doma in dojiti".

Kandidatka za županjo mu je odgovorila, da ne želi prepirov ter da mu zgolj vljudno in ponosno sporoča, da upa, da bo dobra mati - "tako kot so vse ženske, s tisoče problemov in pogosto še v veliko težjih okoliščinah, ki jim uspeva usklajevati službene obveznosti z materinstvom".

V ozadju vsega je politična bitka na desni strani italijanske politike, med Berlusconijem na eni in vodjo desne populistične Severne lige Matteom Salvinijem na drugi strani. Salvini namreč podpira Giorgio Meloni, ki je bila sicer v preteklosti že tudi Berlusconijeva politična zaveznica, izjave Bertolasa pa je označil za "50 let za časom".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.