IK, STA

 |  Svet

Romunija zbira šest milijonov evrov za nakup kipa

Cumintenia pamantului (Modrost Zemlje)

Cumintenia pamantului (Modrost Zemlje)
© WikiCommons

Romunija želi kupiti delo kiparja Constantina Brancusija (1876-1957) z naslovom Modrost Zemlje. Za kip, ki je v zasebni lasti, bi morala odšteti 11 milijonov evrov. Pet milijonov je pripravljena prispevati država, šest milijonov evrov pa želijo zbrati s pomočjo donacij. V medijih je sicer pred časom krožil podatek, da je vrednost tega Brancusijevega dela ocenjena med 15 in 30 milijonov evrov. Po besedah romunskega ministra za kulturo Vlada Alexandrescuja pa so se z lastnikom na koncu dogovorili, da zanj odštejejo 11 milijonov evrov.

Kip z romunskim naslovom Cumintenia pamantului upodablja golo sedečo žensko figuro, ki po svojih oblikah spominja na predkrščansko umetnost. Bracusi je kip iz apnenca izdelal leta 1907. Velja za eno prvih plastik, ki označuje umetnikovo pot v abstrakcijo. Trenutno je razstavljen v muzeju Cotroceni v Bukarešti.

Kip je leta 1911 kupil romunski zbiratelj, vendar mu je bil v času komunizma odvzet. Leta 2014 je bil kip vrnjen dedičem. Ker velja za kulturno dediščino, ima država pri nakupu predkupno pravico. 

Brancusi se je rodil v Hobti (zdaj Pestisani) v Romuniji. Kot otrok je bil pastir, nato je delal kot vajenec. V Craiovi je obiskoval likovno šolo, potem pa se v težkih razmerah izobraževal na Dunaju in na pariški akademiji pri Antoninu Mercieju. Prva dela je razstavil leta 1906. Bila so še klasična in pod vplivom Rodina, vendar je bilo v njih že mogoče slutiti veliko izrazno moč.

V svojem opusu se je premaknil od naturalističnih skulptur do izrazito poenostavljenih kipov v kubističnem slogu. S čistimi linijami in skrbno obdelanimi površinami je eden od začetnikov sodobnega abstraktnega kiparstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.