Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Dnevi Jožefa Stefana s številnimi predavanji uglednih znanstvenikov

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) bodo od 19. do 25. marca potekali 24. Dnevi Jožefa Stefana. Tudi letos bodo podelili nagrade zlati znak Jožefa Stefana in postregli s kopico predavanj uglednih znanstvenikov. Že danes pa bo potekal tudi dan odprtih vrat. »Dan odprtih vrat je več kot prezentacija ali popularizacija instituta, v bistvu gre za kulturni dogodek. Gre za dogodek, ki ni namenjen samo institutu, ampak celotni znanstveni sferi in družbi. IJS ni samo znanstveno, ampak kulturno središče, saj je znanost del narodove kulture,« je povedal direktor IJS Jadran Lenarčič.

Med vidnejšimi dogodki v okviru letošnjega dogajanja bo predavanje avstrijskega kvantnega fizika Antona Zeilingerja, ki je najbolj znan po prvi izvedbi kvantne teleportacije – njegovo predavanje bo imelo naslov Kvantna teleportacija, prepletenost in Einsteinovo vprašanje  Kaj je svetloba?

Videti bo mogoče tudi razstavo slovenskega slikarja Andreja Jemca, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih slikarjev zadnjega obdobja. Je prejemnik Nagrade Prešernovega sklada ter Prešernove nagrade.

Znanstvenik z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo Peter Fajfar bo predstavil raziskave na področju potresnega inženirstva, sredina okrogla miza z naslovom Si predstavljate prihodnost z roboti? pa bo ob Evropskem robotskem forumu, ki bo prav takrat potekal v Ljubljani.

V sredo, 23. marca, bo IJS podelil tudi zlate znake Jožefa Stefana za odmevna doktorska dela s področja naravoslovno-matematičnih, tehniških, medicinskih in biotehniških ved. Slavnostni govornik na tem dogodku bo predsednik vlade Miro Cerar. V četrtek in petek bosta sledili še predavanji s področja biologije in alternativnih bioloških zdravil.

Tudi letos pa bo institut odprl vrata laboratorijev, in sicer v soboto, 19. marca, od 9. ure naprej. Obiskovalci bodo lahko izvedeli več o delu in sestavi instituta, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev. Na ta dan IJS običajno zabeleži okrog 1000–1200 obiskovalcev.

Podroben program prireditev in dodatne informacije si lahko ogledate na uradni spletni strani. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.