IK

 |  Politika

Znižanje cen za ženske higienske izdelke?

Poslanska skupina Združena levica predlaga znižanje DDV za ženske higienske izdelke kot so vložki in tamponi iz sedanjih 22 na 9,5 odstotka. Poslanec Matej T. Vatovec je na novinarski konferenci predstavil novelo Zakona o davku na dodano vrednost. V poslanski skupini so poudarili, da aktualni seznam blaga in storitev, za katere velja nižja stopnja DDV (9,5 odstotka), ne vključuje higienskih izdelkov za ženske, čeprav ti ne predstavljajo luksuza temveč so življenjsko nujne potrebščine in zanje predstavljaji višje osnovne življenjske stroške. 

"Pole tega trenutna visoka obdavčitev teh, za ženske nujnih izdelkov, kaže na splošen odnos, ki ga ima država do žensk. Ženske v naši družbi še vedno niso enakopravne. Zaradi družbeni razmer so še vedno tiste, ki v večji meri kot moški opravljajo neplačano gospodinjsko delo, morajo prevzemati več skrbi za otroke in družino, hkrati pa so vsakodnevno postavljene v neenak položaj, recimo pri zasedanju pomembnih poklicnih mest ali doseganju enakega plačila za enako delo. In tudi v zadnji krizi, v kateri je revščina v Slovenije rasla tretje najhitreje v EU, so ženske ponovno prevzele večji del bremena," poudarjajo v poslanski skupini in dodajajo, da je stopnja tveganja revščine v Sloveniji za ženske višja kot pri moških, razkorak pa se je v teh letih še povečal. Š

V Združeni levici so prepričani, da je število žensk, ki so socialno ogrožene, najvišje v novejši zgodovini Slovenije: "Med njimi je vedno več dolgotrajno brezposelnih, ki ne prejemajo nadomestila za primer brezposelnosti, pa tudi takih, ki zaradi zaostrene socialne zakonodaje ne prejemajo niti denarne socialne pomoči, medtem ko vsaka tretja mati samohranilka živi pod pragom revščine."

Za večino žensk nakup higienskih izdelkov predstavlja razmeroma velik, za nekatere prevelik strošek, menijo v ZL: "Z uvedbo znižane stopnje DDV za omenjene izdelke, želimo v Združeni levici ta strošek zmanjšati in izboljšati materialni položaj vseh žensk. Hkrati pa želimo s predlagano spremembo prispevati k povečanju enakosti spolov v naši družbi."

V Združeni levici so predlog novele o znižanju DDV na osnovne ženske higienske potrebščine vložili včeraj, pričakujejo pa, da bo njihov predlog dobil široko podporo in da se bo Slovenija pridružila vrsti držav - Franciji, Veliki Britaniji, Irski, Španiji in Nizozemski -, ki so se odzvale na pozive civilne družbe in že znižale DDV na osnovne ženske higienske potrebščine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.