Fašizem ne prihaja v pološčenih črnih škornjih

Fašizem se bo pojavljal oziroma se že pojavlja v bolj fluidni, bežnemu pogledu dokaj neopazni podobi. Vse je in bo dolgo videti popolnoma normalno.

 Janšev tvit o novinarki in urednici javne televizije, 21. marec 2016

Janšev tvit o novinarki in urednici javne televizije, 21. marec 2016

Na shodu v podporo namestitvi beguncev na Kotnikovi ulici v Ljubljani sem v nekem trenutku pomislil, da so že skoraj štiri leta, odkar sem bil nazadnje takole ulično aktiven, pri čemer so me tokrat na Kotnikovi, v nasprotju s Trgom republike pred štirimi leti, prevevali veliko bolj tesnobni, pesimistični občutki. Tiste vstajniške zime sem imel občutek, da smo na začetku nekega pozitivnega družbenega obrata proti bolj demokratični, bolj socialni, odprti in vključujoči družbi, danes pa se mi zdi, da smo tik na tem, da se prekucnemo v temno, tesnobno prihodnost, v kateri bomo govorili, ravnali pa tudi razmišljali z nogo ves čas pripravljeno na zavori, da nas naše besede, dejanja ali celo misli ne bi odpeljali naravnost v nemilost jurišnikov v temnih kapucah oziroma njihovih političnih botrov iz skrajno desne politične opcije, te vzhajajoče zvezde evropskega političnega prostora. Evrope, ki je vedno bolj videti, kot bi se pisalo leto 1939, Ljubljana pa je bila tistega sobotnega popoldneva na Kotnikovi ulici videti kot prizorišče snemanja akcijskih kadrov filma po romanu Kakorkoli Polone Glavan. Rdeče zastave so plapolale, fantje in dekleta, antiglobalisti, antifašisti, socialisti, ki so se prerivali sem in tja po množici, pa so bili videti pripravljeni tudi na ravs, če bi bilo treba tudi fizično braniti pomoči potrebne ljudi, ki so jih namestili v tukajšnjo izpostavo azilnega doma. Vse je bilo pripravljeno za rokenrol. Čakali so se skini, traktorji in harmonike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.