Izak Košir

 |  Kultura

Radio lani predvajal 2 odstotka več slovenske glasbe kot v letu 2014

Že drugo leto zapored je največkrat predvajana slovenska skladba zmagovalka nacionalnega izbora za Eurosong.

Že drugo leto zapored je največkrat predvajana slovenska skladba zmagovalka nacionalnega izbora za Eurosong.
© YouTube / RTVSLO

Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2015 je Love Me Like You Do izvajalke Ellie Goulding (najbrž najbolj prepoznavna po filmu 50 odtenkov sive), na drugem mestu pa je lanski slovenski evrovizijski duo Maraaya s pesmijo Here for You. Med dvajseterico največkrat predvajanih skladb je še ena slovenska, in sicer Alya – Za naju, na 18. mestu. Med 100 največkrat prevajanimi skladbami je 23 slovenskih, kar je deset manj kot v letu 2014. So pa radijski programi skupaj v letu 2015 predvajali 42,87  odstotkov slovenske glasbe, kar je 2 odstotka več kot v letu 2014. Tako kažejo najnovejši podatki IPF (Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije), ki je te dni objavil lestvico. Ta nastaja že šesto leto zapored. 

Lestvica največkrat predvajanih skladb na radijskih programih, je sestavljena na podlagi mesečnega spremljanja predvajanja skladb na radijskih programih v Sloveniji. »Za leto 2015 smo evidentirali predvajanje 196.711 različnih skladb na 50 radijskih programih. To je podlaga naši lestvici,« pojasnjuje Viljem Marjan Hribar, v. d. direktorja IPF: »Že drugo leto zapored je največkrat predvajana slovenska skladba zmagovalka nacionalnega izbora za Eurosong.«

Prvo deseterico največkrat predvajanih skladb sestavljajo še: George Ezra – Blame It On Me (3. mesto), Olly Murs feat. Demi Lovato – Up (4. mesto), Ed Sheeran – Thinking Out Loud (5. mesto), Lost Frequencies ft. Easton Corbin – Are You With Me (Remix) (6. mesto), James Bay – Hold Back The River (7. mesto), Hozier – Take Me To Church (8. mesto), Meghan Trainor – All About That Bass (9. mesto), Rihanna & Kayne West & Paul McCartney – Fourfiveseconds (10. mesto). 

Med stoterico največkrat predvajanih je bilo leta 2014 33 skladb slovenskih izvajalcev, med tem ko so jih v letu 2015 našteli 23. Razmerje med slovensko in tujo glasbo se je izboljšalo, saj so radijski programi v letu 2015 predvajali 42,87 odstotkov slovenske glasbe, med tem ko je bil v letu 2014 ta odstotek 40,81 odstotkov.

Največkrat predvajane slovenske skladbe iz prejšnjih let najdete spodaj:

2014: Tinkara Kovač – Spet

2013: Alya – Zlaži se mi

2012: Muff – Naj sije v očeh

2011: Tabu – Poljubljena (skupno 1. mesto)

2010: Nina Pušlar – Slečeno srce

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.