IK, STA

 |  Svet

Fidel Castro: Kuba ne potrebuje daril ameriškega imperija

Fidel Castro

Fidel Castro
© WikiCommons

Nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro je znova pokazal nasprotovanje zbliževanju Kube in ZDA. Kot je poudaril v mnenju v včerajšnji izdaji kubanskega dnevnika Granma, Kuba ne potrebuje daril ameriškega imperija.

89-letni Fidel Castro se ob zgodovinskem obisku ameriškega predsednika Baracka Obame na Kubi prejšnji teden ni pojavljal v javnosti. Njegove včeraj objavljene pripombe pa kažejo, da ni pripravljen odpustiti in pozabiti več kot pol stoletja trajajočega sovraštva med Washingtonom in Havano.

V članku z naslovom El Hermano Obama (Brat Obama) je med drugim ironično zapisal, da bi ob poslušanju izjav ameriškega predsednika lahko vsak doživel srčni napad.

Obama je Kubo obiskal kot prvi ameriški predsednik po 88 letih. Med tridnevnim obiskom je Kubi zagotovil, da je v odnosih med Washingtonom in Havano napočil čas za mir in razumevanje. Poudaril je tudi, da bi morala biti prihodnost Kube v rokah Kubancev.

Odnosi med Washingtonom in Havano so se za več kot 50 let ohladili po revoluciji na Kubi leta 1959. Obama in sedanji kubanski predsednik, Fidelov brat Raul Castro sta pred 15 meseci naznanila pot k normalizaciji odnosov. Ti so se z odprtjem veleposlaništev in ukrepi Obame precej izboljšali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.