Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Pahor po napadu v Lahoreju izrazil sožalje Pakistancem

Samomorilski napadalec se je razstrelil v javnem parku v Lahoreju na vzhodu Pakistana. Silovita eksplozija je odjeknila na parkirišču parka, polnem ljudi, medtem ko so kristjani tam praznovali veliko noč. Odgovornost za napad je prevzela skupina Džamat ul Ahrar (JA), ki velja za eno od vej pakistanskih talibanov. Kot je poudarila, so bili tarča napada kristjani. Skupina je ob tem napovedala nove napade, predvsem na šole in fakultete. Predsednik republike Borut Pahor je po samomorilskem napadu v Lahoreju, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih 72 ljudi, na družbenem omrežju Twitter izrazil sožalje pakistanskemu predsedniku Mamnunu Husainu in pakistanskemu ljudstvu. Na napad se je odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo, ki odločno obsoja napad na nedolžne družine in žaluje s pakistanskim ljudstvom. 

Pakistanska vojska je po napadu začela racije, med katerimi je aretirala več osumljencev. »Več osumljenih teroristov in posrednikov je bilo aretiranih, odkrito pa je bilo tudi veliko skrivališče orožja in streliva,« je dejal tiskovni predstavnik pakistanske vojske Asim Bajva. Dodal je, da so racije izvedli v Lahoreju, Faisalabadu in Multanu ter da jih več še načrtujejo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad v nedeljo najostreje obsodil in pozval, naj krivce privedejo pred roko pravice. Ob tem je pozval pakistansko vlado, naj naredi vse, kar je v njeni moči, za zaščito verskih in drugih manjšin v državi. Obsodbam napada se je pridružila tudi pakistanska Nobelova nagrajenka za mir Malala Jusafzaj. »Vsako življenje je dragoceno in ga je treba spoštovati,« je poudarila 18-letna borka za pravice žensk, ki zdaj z družino živi v Birminghamu.

Nedeljski napad se je zgodil dve leti po podobnem napadu leta 2015, ko so se samomorilski napadalci skupine JA razstrelili v dveh katoliških cerkvah v Lahoreju. V napadih je tedaj umrlo 15 ljudi. Skupina JA je sicer ena najbolj aktivnih in najokrutnejših skrajnih skupin v Pakistanu. Sunitski skrajneži po vsem Pakistanu izvajajo napade proti državi. Med drugim je prevzela odgovornost za napad na indijsko-pakistanski meji novembra 2014, v katerem je izgubilo življenje več kot 50 ljudi. Skupina, ki se je septembra 2014 odcepila od krovne organizacije pakistanskih talibanov TTP, deluje v več zavezništvih. Po nekaterih informacijah naj bi vodja JA Omar Halid Horasani sklenil zavezništvo tudi s skrajno Islamsko državo (IS).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.