IK, STA

 |  Svet

V Mjanmaru prisegel prvi civilni predsednik po več kot 50 letih 

Htin Kyaw

Htin Kyaw
© WikiCommons

V Mjanmaru je včeraj prisegel novi predsednik države Htin Kyaw, tesen sodelavec vodje Narodne lige za demokracijo, Nobelove nagrajenke za mir Aung San Suu Kyi. Ta bo sicer v novi vladi zasedala več ministrskih položajev. Htin Kyaw bo položaj prevzel od nekdanjega generala Theina Seina in bo prvi civilni predsednik v več kot 50 letih.

Suu Kyijeva sicer zaradi ustave, ki jo je spisala še vedno vplivna vojska, ni mogla zasesti predsedniškega položaja, a je vseeno napovedala, da bo usmerjala vlado. Prav tako je zasedla več vladnih položajev. Med drugim bo ministrica za zunanje zadeve, izobraževanje in energijo.

Današnja predaja oblasti v mjanmarski prestolnici Naypyitaw je zadnje dejanje v tranziciji, ki se je začela z zmago Narodne lige za demokracijo na novembrskih volitvah. Htin Kyaw je ob prisegi obljubil, da bo zvest prebivalcem Mjanmara. Novi predsednik je sicer sin uglednega mjanmarskega pesnika Min Thu Wuna in je v zadnjih letih pomagal voditi Suu Kyijino dobrodelno organizacijo. Vrsto let je že zaupnik njenega notranjega kroga. 60-letnika je sredi marca izvolil parlament. V obeh domovih parlamenta je od treh kandidatov dobil največ glasov.

Nov predsednik in njegova vlada pa se bosta sedaj morala spopasti z velikimi izzivi, med drugim z razširjeno revščino in vojsko, ki ima še vedno veliko politično in gospodarsko moč. Med drugim v skladu z ustavo še vedno avtomatično zaseda četrtino sedežev v parlamentu. Mjanmar je sicer v zadnjih letih doživel izrazite politične spremembe, ki jih je postopno vpeljeval sedaj že nekdanji predsednik Thein Sein.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.