Izak Košir, STA

 |  Družba

ZN opozarjajo Slovenijo, tudi zaradi pomanjkljivega varstva mladoletnih beguncev brez spremstva 

© Uroš Abram

Odbor Združenih narodov (ZN) za človekove pravice obžaluje ukrepe, ki jih je Slovenija sprejela za obvladovanje begunskega vala, kot so postavitev žičnate ograje, delna omejitev vstopa beguncem in spremembe zakonodaje. Opozorili so tudi na pomanjkljivo varstvo mladoletnih beguncev brez spremstva v Sloveniji, zato so pripravili več priporočil. Med drugim opozarjajo, da se migrantom dovoli vstop v državo na podlagi določenega državljanstva in identifikacijskih dokumentov, ne pa na podlagi individualne ocene, ali potrebujejo zaščito.

V odboru tudi obžalujejo spremembo zakona o obrambi, s katero je vojska dobila dodatna pooblastila, saj da so ta pooblastila podana ohlapno in široko ter brez zadostnih mehanizmov nadzora, odgovornosti in pritožb.

Zaskrbljeni so, ali bi lahko spremembe zakona o mednarodni zaščiti ogrozile pravice prosilcev za mednarodno zaščito predvsem zaradi poenostavitve postopka prošenj za azil tistih, ki prihajajo iz t. i. varnih držav. Obenem so izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja prostega dostopa do pravnega zastopanja prosilcev mednarodne zaščite.

Sloveniji svetujejo, naj pri obvladovanju migrantskega vala upošteva obveznosti po mednarodnem paktu o državljanskih in političnih pravicah ter redno preverja nujnost in sorazmernost sprejetih ukrepov. Prav tako naj Slovenija sprejme učinkovite ukrepe, da bodo osebe, ki potrebujejo mednarodno zaščito, imele dostop do ustreznih postopkov, prosilcev za mednarodno zaščito pa naj ne diskriminira na podlagi države izvora oz. prihoda.

V odboru opozarjajo, da niso dobili dovolj informacij o stanju v sprejemnih in namestitvenih centrih za begunce v Sloveniji. So pa poudarili, da mora Slovenija takoj sprejeti ukrepe za zagotovitev ustreznih bivalnih razmer za begunce, pri čemer jim mora zagotoviti osnovne potrebe, vključno s hrano, zdravstvene storitve, psihološko podporo in pravnim svetovanjem.

Izpostavili so tudi pomanjkljivo varstvo mladoletnim brez spremstva in žrtvam spolnega nasilja oz. trgovine z ljudmi, ki so prišli v Slovenijo med nedavnim begunskim valom. Zaskrbljeni so nad pomanjkanjem psihosocialne pomoči takim beguncem. Ob tem poudarjajo, da mora Slovenija vzpostaviti enoten in formalen mehanizem za prepoznavanje ranljivih oseb v migracijskih tokovih, država jim mora tudi zagotoviti varstvo in rehabilitacijo.

Odbor Sloveniji obenem nalaga, naj zagotovi, da so vsem LGBT osebam zagotovljene enake pravice iz konvencije in ustave. Tako naj država okrepi svoja prizadevanja za boj proti stereotipom in predsodkom proti LGBT osebam. Prav tako bi morala Slovenija okrepiti ukrepe, namenjene preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami, menijo v odboru.

Medtem ko odbor pozdravlja občutno zmanjšanje števila nerešenih zadev na sodiščih, pa so še vedno zaskrbljeni zaradi poročil o velikih sodnih zaostankih na delovnih in socialnih sodiščih. Na tem področju mora Slovenija po mnenju odbora ZN sprejeti celovito strategijo, hkrati pa je treba zagotoviti dostopnost do brezplačne pravne pomoči vsem tistim, ki za odvetnike nimajo dovolj sredstev.

Opozorili so tudi na rasizem in ksenofobijo. Tako pozivajo Slovenijo, naj vzpostavi neodvisno in učinkovito telo, ki se bo odzivalo na primere diskriminacije, naj sprejme jasno strategijo o preprečevanju in odpravljanju diskriminacije, naj zagotovi dostopen sistem preglednih in učinkovitih pravnih sredstev za žrtve diskriminacije. Prav tako naj zagotovi boljše pravne odzive na primere rasne diskriminacije, vključno s pregonom hujših primerov sovražnega govora, ki pomenijo tudi hujskanje k sovražnosti ali nasilju.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.