Uredništvo

 |  Ekonomija

Davčne oaze: 6100 milijard evrov 

© Tomaž Lavrič

V luči #PanamaPapers ponovno objavljamo oktobrski članek Urše Marn z naslovom 6100 milijard evrov. Toliko premoženja, če ne še več, je namreč skritega v različnih davčnih oazah. V obdobju gospodarske krize se javnofinančni prihodki, zbrani z obdavčenjem, običajno znižajo. To pomeni, da vlade težje financirajo javne storitve in zagato rešujejo z varčevalnimi ukrepi. Raziskave kažejo, da je vpliv varčevalnih ukrepov v letu 2013 čutilo 80 odstotkov svetovnega prebivalstva, lani je številka narasla na 90 odstotkov. 

"Plačno kapico ali znižanje plač, vključno s šolskim sektorjem in sektorjem javnega zdravstva, je uvedlo ali namerava uvesti 98 držav po svetu, 86 jih pripravlja pokojninske reforme, sto držav spreminja in zmanjšuje subvencije, vključno s subvencijami za prehrano. Poleg tega države z davki vedno bolj obremenjujejo delo in potrošnjo, vse manj pa kapital," je v zapisu pojasnila Urša Marn. Njen članek si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi. 

Članek 6100 milijard evrov je v celoti dostopen na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.