Igor Mekina

 |  Svet

Turčija v Sirijo vrača tudi nosečnice in mladoletne otroke

© WikiCommons

Začel se je izvajati dogovor med Turčijo in EU o vračanju beguncev iz Grčije v Turčijo. Po nekaterih uporih beguncev v Grčiji, kjer v enem primeru 30 policistom ni uspelo zadržati 1.600 obupanih beguncev na otoku Hios, so prvi transporti beguncev nazaj v Turčijo minili brez večjih zapletov. V treh ladjah, ki so prve zapustile ozemlje Grčije, naj bi bila 202 begunca. V Turčiji jih je v mestu Dikili sprejela turška policija in pospremila na kopno, medijem pa so preprečili, da bi dokumentirali njihovo vrnitev. Grške oblasti so sporočile, da je bilo na dveh ladjah, ki sta odpluli z Lezbosa 136 beguncev ter da jih je bila večina iz Pakistana in drugih držav jugovzhodne Azije. Med njimi sta bila tudi dva državljana Sirije, ki sta se vrnila prostovoljno, 66 beguncev je bilo iz otoka Hios, 42 pa jih je bilo državljanov Afganistana.

Deportacije so spremljali protesti grških državljanov, pa tudi turških, ki so se zbrali v pristanišču Dikili z napisi "Begunci dobrodošli. To je vaš dom." V skladu s kontroverznim dogovorom med Turčijo in EU naj bi sicer za vsakega državljana Sirije, ki bo vrnjen iz Grčije v Turčijo, en državljan Sirije lahko neposredno iz Turčije odpotoval v države EU. Na ta način naj bi v države članice EU odšlo še okoli 72.000 beguncev. Sporazum pa ne vključuje državljanov Iraka, Afganistana in drugih držav.

Mustafa Toprak, guverner izmirske pokrajine, je za medije dejal, da naslednje skupine beguncev, ki bodo iz Grčije vrnjeni v Turčijo ne bodo potovale z ladjami, pač pa bodo deportirane z letali v južne dele Turčije, kjer ob meji s Sirijo že obstajajo begunski centri.

Vendar pa je medtem organizacija Amnesty International (AI) v petek izdala posebno sporočilo, v katerem je precej ostro kritizirala ravnanje turških oblasti z begunci, kar meče precejšnjo senco tudi na vračane beguncev iz Grčije v Turčijo. Po oceni AI Turčija in evropske države kršijo mednarodno pravo. Poročilo omenja številne primere množičnih in prisilnih vrnitev beguncev iz Sirije nazaj v Sirijo, predvsem v pokrajini Hataj, kar naj bi bila "javna skrivnost" v regiji. "V svoji želji, da zaprejo meje so evropski voditelji ignorirali preprosto dejstvo: da Turčija ni varna država za begunce iz Sirije in da je manj varna iz dneva v dan," ocenjuje John Dalhuisen, direktor Amnesty International za Evropo in osrednjo Azijo. Turško zunanje ministrstvo se je odzvalo z izjavo, da poročilo "ni resnično" ter da Turčija že pet let vodi "politiko odprtih vrat" ter je privržena k temu da "ne vrača begunce."

Kljub temu pa so podatki, ki jih predstavlja Amnesty International precej drugačni. Poročilo, ki ga povzemajo tudi News Republic in nemška agencija DW, kaže, da naj bi Turčija vračala begunce v Sirijo "množično", od januarja letos pa naj bi se to dogajalo v skupinah ljudi okoli 100 ljudi, ki so bili v Sirijo, kjer divja državljanska vojna, poslani proti svoji volji. Pravega števila vrnjenih beguncev ni mogoče ugotoviti, ker oblasti te vrnitve prikrivajo, po oceni AI pa naj bi šlo "za tisoče ljudi. " Po oceni Amnesty International Turčija ni "varna tretja država". V enem primeru naj bi po podatkih AI turške oblasti nazaj v Sirijo poslale "tri mladoletne otroke brez staršev, v drugem primeru pa je bila v vrnitev prisiljena nosečnica v osmem mesecu nosečnosti," opozarja Marie Lucas, strokovnjakinja za Turčijo, ki dela za AI v Nemčiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.