IK, STA

 |  Politika

Slovenski Hrvati predsednika sabora seznanili s težavami, s katerimi se soočajo

© Tomaž Lavrič

Predsednik hrvaškega parlamenta Željko Reiner je včeraj sprejel delegacijo Zveze hrvaških društev v Sloveniji. Hrvati iz Slovenije so seznanili predsednika hrvaškega sabora s težavami, s katerimi se srečujejo v Sloveniji med prizadevanji za priznavanje statusa narodne manjšine. Hrvaška delegacija je včeraj poudarila, da v Sloveniji živi približno 200.000 Hrvatov, kar je 15 odstotkov prebivalstva Slovenije, a imajo status etnične skupine, so sporočili iz sabora.

Neuradne ocene kažejo, da v Sloveniji živi približno 55.000 ljudi, katerih materni jezik je hrvaščina. Na zadnjem popisu prebivalstva, ki je vseboval tudi podatke o nacionalnosti, se je za Hrvate izjasnilo nekaj več kot 35.600 oseb, hrvaščino kot materni jezik pa je potrdilo nekaj več kot 54.000 prebivalcev Slovenije.

Delegacijo Hrvatov iz Slovenije je vodil predsednik zveze hrvaških društev Đanino Kutnjak, ki se je Reinerju zahvalil, ker je med nedavnim srečanjem s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom v Zagrebu začel pogovore o statusu Hrvatov v Sloveniji.

Reiner in Brglez sta se se v pogovorih prejšnji mesec dotaknila vprašanja položaja hrvaške skupnosti v Sloveniji in slovenske manjšine na Hrvaškem. Hrvaška stran je vztrajala pri izboljšanju položaja hrvaške narodne skupnosti v Sloveniji, a zaenkrat ni možno govoriti o tem, da bi Hrvati v Sloveniji lahko dobili tudi status narodne manjšine, je takrat dejal Brglez.

Z Reinerjem sta se dogovorila, da bosta parlamenta na ravni odborov poskusila ustvariti pogoje za izboljšanje položaja Hrvatov v Sloveniji in Slovencev na Hrvaškem. Varstvo manjšin ne bo temeljilo na recipročnosti, je dejal Brglez, ki je poudaril, da je potrebno v Sloveniji upoštevati slovensko ustavo, ki določa poseben položaj italijanski in madžarski manjšini.

V Zagrebu sta bila tudi podpredsednik Zveze hrvaških društev Mijo Stanko in član predsedstva zveze Matija Blagus.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.