Igor Mekina

 |  Svet

Nov škandal ameriških obveščevalcev

CIA

CIA
© WikiCommons

Ameriško obveščevalno skupnost pretresa nov škandal. Več višjih analitikov CIE je medijem zaupalo, da so bili zamenjani zaradi svojih strokovnih mnenj o Islamski državi. Oziroma zato, ker ne delijo istega mnenja o napredku ameriških naporov na Bližnjem vzhodu s predsednikom svoje države

Po poročanju Daily Beasta se je to najprej zgodilo dvema visokima analitikoma, specializiranima za Bližnji vzhod v ameriškem osrednjem poveljstvu (CENTCOM), razlog za njihovo izgubo službe oziroma premestitev drugam pa so bila preveč "skeptična" poročila analitikov, ki niso potrjevala mnenj njihovih nadrejenih. Analitiki so se sicer že pred tem neformalno večkrat pritoževali, da njihovi poveljniki spreminjajo in "olepšujejo" njihova poročila, v tem primeru pa gre za prva znana primera onemogočanja analitikov pri opravljanju njihovih nalog s pomočjo razrešitve in premestitve. Omenjena analitika namreč nista želela pisati takšnih poročil, ki bi potrjevala mnenje njihovih šefov o "napredku" v vojni proti ISIS-u in bolj rožnati sliki realnosti na Bližnjem vzhodu, kot je v resnici.

Eden od obeh analitikov je bil pravzaprav celo najvišji analitik za področje Sirije pri CENTCOM. Skupaj s svojim kolegom je dvomil o sposobnosti in pripravljenosti "upornikov" za izvajanje nalog, ki bi bile v interesu ZDA v regiji. Za "nagrado" sta bila oba po podatkih neimenovanih "dobro obveščenih" ameriških virov premeščena iz CENTCOM. Oba analitika sta se znašla v nemilosti predpostavljenih zato, ker so bili njun pogledi v nasprotju z zatrjevanjem najvišjih časnikov ameriške vojske, ki so že pred letom dni napovedali, da bo ob pomoči ZDA v Siriji vzpostavljena 15.000 mož močna vojska "zmernih upornikov". Za usposabljanje teh vojakov so ZDA porabile več kot 500 milijonov dolarjev. Vendar so v ameriškem Kongresu nato ta program zelo kritično obravnavali in ga označili za "šalo", saj je bil general Lloyd Austin, poveljnik CENTCOM prisiljen javno priznati, da lahko ZDA v Siriji računajo le na "pet ali šest" usposobljenih "upornikov". Vsi ostali so se namreč takoj po usposabljanju - skupaj z ameriško vojaško opremo, s katero so jih opremili - v Siriji in Iraku pridružili Islamski državi, Al Nusri ali kakšni podobni skrajni islamistični skupini.

Zaradi poročil o "sfriziranih" in popravljenih poročilih analitikov, ki ne odražajo pravega stanja na Bližnjem vzhodu, je celoten primer pričel preiskovati tudi generalni inšpektor ameriškega ministrstva za obrambo. Vendar gre očitno za veliko bolj obsežen problem sistematičnega zavajanja vodilnih, saj je po poročanju Daily Beasta petdeset analitikov CENTCOM potrdilo, da so jim vodilni svetovali več pozornosti" ter im zavračali sprejem poročil, v katerih je bilo zapisano, da ameriški napori pri uničevanju ISIS-a ne dajejo pričakovanih rezultatov.

Obenem je bil, menda iz "osebnih razlogov", premeščen tudi vodja iraških analitikov CENTCOM Gregory Hooker, ki naj bi bil premeščen v Veliko Britanijo. Vendar je bil prav Hooker tisti, ki je lani prvi opozoril na neobjektivnost poročil ameriškega osrednjega poveljstva glede ISIS-a. Po poročilih informatorjev Daily Beasta je vzdušje v osrednjem ameriškem poveljstvu zaradi tega postalo "strupeno", številne analitike, ki želijo profesionalno opravljati svoje delo pa je strah zaradi morebitnih posledic svojega dela. V samem CENTCOM, ki ima sedež v Tampi na Floridi, sicer dela okoli tisoč analitikov. Njihova poročila bi morala biti objektivna, da bi lahko, tisti, ki odločajo, razumeli posledice različnih odločitev.

Edina dobra novica v zadnjem času naj bi bila predvidena zamenjava vodje obveščevalne službe v Afganistanu. Delo naj bi prevzel generalmajor Mara R. Quantock, ki velja za "zelo neposrednega" poveljnika, nadomestil pa bo generalmajorja Stevena Grova, ki naj bi bil po trditvah analitikov najbolj odgovoren za "olepševanje" poročil o ISIS-u. Grove in njegov civilni namestnik Gregory Ryckman sta bila obtožena tudi uničevanja elektronskih pisem iz računalniškega sistema. Očitno sta še pred prihodom inšpektorja Pentagona želela prikriti sledi svojih dejanj. Hkrati pa je analitike, ki so svoje strahove zaupali novinarjem, ker so "bili prisiljeni da povedo resnico o vojni" ki jo vodi ameriški predsednik tudi strah, da bodo odkriti in da jih bodo doletele sankcije - in to kljub dobro opravljenemu delu.

Težave s pridobivanjem informacij o "popravljenih poročilih" naj bi imela tudi predsednik odbora za nadzor obveščevalnih služb v Predstavniškem domu ZDA Devin Nunes. Ni še namreč povsem jasno, katera "struja" med obveščevalci in v okviru ameriške administracije bo zmagala - tista, ki meni, da je "olepševanje" pač nujno, ali pa tisti, ki menijo, da je prav, da se vodilnim vsa dejstva, pa čeprav so včasih neprijetna, predstavijo kot takšna, kot so v resnici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.