Igor Mekina

 |  Svet

Nizozemci proti, EU pred novim problemom

Nizozemski volivci so na referendumu o sporazumu o pridružitvi Ukrajine z EU zavrnili sporazum, ki je bil v nizozemskem parlamentu sicer že pred tem sprejet. Sporazum, ki ga je zagovarjal tudi nizozemski predsednik vlade Mark Rutte in so ga podprle tudi vlade drugih članic EU sicer začasno velja že od januarja letos. Vendar pa to nizozemskih volivcev ni ustavilo, saj so z 64 odstotki za in 36 odstotki proti na posvetovalnem referendumu glasovali proti sporazumu. Številni volivci so ob tem jasno povedali, da niso glasovali zgolj proti sporazumu, pač pa so s svojimi glasovi oddali glas proti politikom EU in njihovemu vodenju Evropske Unije pri različnih vprašanjih, od begunske do ekonomske krize. Predsednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker je že prejšnji mesec ocenil, da bo "Evropa imela problem, če bodo Nizozemci glasovali proti".

Čeprav je bil referendum zgolj posvetovalen je to pred Nizozemsko in EU postavilo nov problem. Predsednik nizozemske vlade je po objavi rezultatov že dejal, da je za vlado "politično nemogoče", da bi po zavrnilnem referendumu ratificirala pogodbo v sedanji obliki. Potrebno bo tudi najti rešitev kako sedaj odločiti uveljavitev sporazuma, tako da bi bile z rešitvijo zadovoljne tako države EU, ki so sporazum že ratificirale kot tudi Ukrajina. To iskanje rešitev pa bi lahko "trajalo še tedne." V nasprotju s tem pa so v Kijevu prepričani, da se "ni spremenilo nič" v odločenosti Ukrajine da nadaljuje svojo integracijo z EU.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da bo Ukrajina kljub takšnemu rezultatu nadaljevala s pridruževanjem EU. "Ne glede na okoliščine bomo nadaljevali z uresničevanjem sporazuma z EU o globokem in vsestranskem sporazumu o svobodni trgovini," je dejal ukrajinski predsednik in dodal, da referendum na Nizozemskem pravzaprav ni povedal ničesar o Ukrajini in EU, pač pa je bil organiziran kot "napad na enotnost Evrope in razširitev evropskih vrednot." Ruski predsednik vlade Dimitrij Medvedjev pa je v nasprotju s tem dejal, da je glasovanje "odraz evropskih stališč do ukrajinskega političnega sistema." Sporazum sicer med drugim Ukrajini omogoča potovanje brez vizumov za njene državljane po članicah EU. Desničarski in populistični politik Geert Wilders je zmago na referendumu že označil kot "začetek konca Ruttejeve vlade in EU v sedanji obliki," kajti če "dve tretjini prebivalstva rečeta 'ne' je to nezaupnica ljudi eliti v Bruslju in Haagu." Manfred Weber, voditelj Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropske m parlamentu ocenjuje da je bil rezultat referenduma "velika izguba" za nizozemsko vlado, ki jo je potrebno "vzeti resno" ter da moramo vsi skupaj "Evropo narediti bolj transparentno in demokratično".

Posebna težava je v tem, ker bodo vse spremembe sporazuma na Nizozemskem morale dobiti potrdilo ne samo v parlamentu pač pa tudi v senatu, kjer sedanja koalicija nima večine. Nekateri komentatorji že predvidevajo celo padec nizozemske vlade. Ob tem bi na spremembe, ki bi jih v prihodnje dodala Nizozemska, morali potrditi in se z njimi strinjati v vseh evropskih institucijah, državah EU ter Ukrajini, ki dosedanji sporazum že uresničuje.

Referendum je sicer uradno sprožil Forum za Demokracijo skupaj s satirično spletno stranjo Geenpeil, ki je zbrala 427 000 podpisov za posvetovalni referendum. Čeprav spoštovanje te odločitve za vlado ni obvezno, bi nizozemska vlada zelo težko izvajala politiko brez podpore večine državljanov. Za veljavnost posvetovalnega referenduma mora biti udeležba na referendumu sicer najmanj trideset odstotna.

Wall Street Journal je ocenil, da bo zmaga nasprotnikov pridruževanja Ukrajine EU prinesla "pretres na kontinentu" in bi lahko pomenila novo "zmago za Rusijo, ki si je zelo prizadevala izničiti sporazum." Ukrajina je namreč imela pred podpisom prostotrgovinskega sporazuma z EU podpisan prostocarinski sporazum z Rusijo. Rusija je bila zaradi sporazuma med Ukrajino in EU prisiljena odpovedati svoj sporazum o prosti trgovini z Ukrajino, saj bi v nasprotnem primeru po sporazumu EU-Ukrajina omogočila vsem državam EU, da prosto izvažajo vse svoje izdelke na precej velik trg Rusije. Pozivi Rusije na iskanje skupne rešitve skupaj z Ukrajino in EU niso bili uslišani, po "revoluciji" lansko leto pa je nato prišlo do resnega konflikta med Ukrajino in Rusijo, ki se je končal z odcepitvijo Krima.

Očitno je le to, da bodo spremembe sporazuma sedaj zahtevale nova pogajanja, tako z Ukrajino kot ostalimi članicami EU, ki so že potrdile sporazum. Uresničevanje sporazuma se bo zato znova zavleklo, vendar to ni nujno samo slabo, kajti v tem času bo EU imela novo priložnost, da v okviru novega sporazuma z Ukrajino morda še enkrat poskusi poiskati rešitev, ki bi morda lahko dolgoročno umirila tudi rusko-ukrajinski konflikt.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.