AL, STA

 |  Politika

SMC in DeSUS z novelo zakona o Kobilarni Lipica

© Borut Krajnc

Poslanci SMC in DeSUS so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o Kobilarni Lipica, ki predvideva ponovno združitev kobilarne in turistične dejavnosti. Podpisov SD pod novelo ni, kmetijski minister Dejan Židan namreč že dalj časa opozarja na tveganja, ki jih prinaša vnovična združitev. Novela predvideva, da sedanji javni zavod Kobilarna Lipica in družbo Lipica Turizem znova združijo v enovito podjetje, kot je bilo to pred negativnim mnenjem računskega sodišča iz 2012 in vnovično razdružitvijo po sprejemu zakonskih sprememb v 2014.

Takšno rešitev je zagovarjal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, temu pa je sodeč po nekaterih izjavah naklonjen tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec. SDH namreč od lani upravlja z državno naložbo v Lipici Turizmu. Ta je v nezavidljivem finančnem položaju in se giblje na robu stečaja, zaradi česar ni zmožna izvesti prepotrebnih vlaganj v Hotelu Maestoso.

Židan je medtem predlagal, da gredo naprej po konceptu, ki daje po njegovem mnenju prednost lipicancu. Gre torej za rešitev, po kateri bi turistična dejavnost delovala ločeno od osnovne dejavnosti skrbi za lipicanca, s čimer bi se izognili finančnemu izčrpavanju kobilarne za pokrivanje izgub turističnega dela.

Državni zbor bo novelo zakona o Kobilarni Lipica obravnaval po skrajšanem postopku. Novela poleg tega, da naj bi državna kobilarna znova opravljala tudi gostinsko-hotelirsko dejavnost, prinaša še prenos pristojnosti za Lipico s kmetijskega na gospodarsko ministrstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.