Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Štefanecu očitajo kršenje ustave in zakonov

© Borut Krajnc

Poslanci NSi in nepovezani poslanci so v državnemu zboru vložili predlog, da se predsedniku republike predlaga razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca. Očitajo mu kršenje ustave in zakonov. V uradu predsednika, katerega pristojnost je imenovanje oz. razreševanje senata KPK, poziva ne komentirajo. Predlog sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev Štefaneca so pripravili v ZaAB, katerega predsednica je Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. Podpise k predlogu pa so prispevali še poslanci NSi in ostali nepovezani poslanci. Štefanec se je že odzval na očitke, ki po njegovem mnenju niso utemeljeni. Predlog za njegovo razrešitev vidi kot pritisk ali celo napad na delo KPK ter neposreden pritisk na delo upravnega sodišča, ki obravnava in odloča o odločbi KPK glede kandidature Bratuškove za evropsko komisarko.

Spomnili so, da je do delovanja Komisije za preprečevanje korupcije kritična delovna skupina proti podkupovanju pri OECD, ki izraža resno zaskrbljenost nad razmerami v komisiji. Dodali so, da bi morala biti generator in pogonski motor sprememb na področju boja s korupcijo v Sloveniji tudi komisija, ki bi mora predlagati ustrezne reforme, predvsem pa bi se morala lotevati preiskovalnih projektov na področju sistemske korupcije v Sloveniji.

»Bratuškova je govorila o tem, da je v Sloveniji protikorupcijska komisija potrebna in nujna. Ampak ona vidi komisijo kot potrebno in nujno samo do trenutka, dokler ne obravnava nje,« je dejal Štefanec, ki je med drugim zavrnil navedbe, da je KPK nezakonito pridobival in hranil bančne podatke vseh državljanov Slovenije. Pojasnil je, da imajo za vse zbrane podatke pravno podlago. Med te podatke pa sodijo tudi transakcijski računi. Če KPK ne bi razpolagal s podatki o teh računih, potem ne bi mogli ugotoviti nepravilnosti pri izplačevanju preko avtorskih pogodb javnim uslužbencem.

Štefanec vztraja, da je OECD v pismu opozarjal na potrebo po zagotovitvi neodvisnega poslovanja KPK. Poudaril je, da komisija vsako leto obravnava in zaključi več kot 1000 zadev, zato »težko sprejmemo kritiko, da je obseg našega delovanja skromen, da ne damo od sebe to, kar bi morali dati, in zaradi tega poslujemo negativno«.

V poslanskih skupinah so sicer večinoma zadržani do tega, da bi državni zbor predsedniku republike podal predlog za razrešitev predsednika Štefaneca. Med pomisleki je seveda to, da ni primerno, da predlog za razrešitev podajo tisti, ki jih KPK nadzira. Izpostavljeno je bilo, da bi bilo bolje, če bi Štefanečevo delo ocenil predsednik republike Borut Pahor, ki je pristojen za imenovanje oziroma razrešitev članov komisije KPK in je Štefaneca tudi imenoval na to mesto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.