Panamska policija preiskala prostore Mossack Fonsece

© Wikimedia

Panamska policija je preiskala prostore panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, katere dokumenti so razkrili, kako bogataši in vplivneži skrivajo svoje premoženje v davčnih oazah. S panamskega tožilstva so sporočili, da je policija skupaj z enoto za boj proti organiziranemu kriminalu izvedla preiskavo brez incidenta ali motenj. Preiskave so potekale na sedežu Mossack Fonsece v prestolnici Panama in njenih podružnicah.

V aferi Panamski dokumenti je skupina novinarjev z vsega sveta razkrila razsežnosti korupcije globalne elite na podlagi notranjih podatkov družbe Mossack Fonseca, ki izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov, slavnih ter drugih posameznikov in podjetij. Na spletni strani Guardiana si lahko preberete obširnejši članek o panamski odvetniški družbi in razkritih dokumentih.

Panamski predsednik Juan Carlos Varela je medtem stopil v bran državnemu finančnemu sektorju, obenem pa mednarodni skupnosti obljubil pripravljenost na reforme, ki bi zagotovile večjo transparentnost poslovanja. V povezavi s tem je bil že v stiku z nekaterimi pravnimi, bančnimi in podjetniškimi združenji. Poleg tega je prosil Francijo za ponoven razmislek o uvrstitvi Paname na seznam držav, ki ne zagotavljajo informacij o finančnem poslovanju.

Panamska vlada je oznanila, da bo Nobelove nagrajenec za ekonomijo (2001) Joseph Stiglitz eden izmed članov mednarodne komisije, ki bo sestavljena za ocenitev panamskega pravnega in finančnega poslovanja. Na podlagi tega bodo nato predlagani ukrepi za izboljšave.

Neodvisni strokovnjak ZN za dolgove v tujini in človekove pravice Juan Pablo Bohoslavsky je poudaril nujnost ukinitve tajnosti, povezanih z davki: »Izogibanje plačevanju davkov uničuje zaupanje v javne institucije in vladavino prava ter zmanjšuje možnosti za investicije v javno zdravstvo, izboraževanje, socialno varnost in ostale storitve. Ljudem se krade javna sredstva, ki so bistvena za zagotovitev njihovih ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic.«

V Mladini pa je Darja Kocbek pisala o pogledu filozofa Slavoja Žižka na razkritje panamskih dokumentov, ki ga je objavil na spletni strani tednika Newsweek. Po njegovih besedah je edino presenečenje tega razkritja to, da dejansko niso presenečenje. Pisala pa je tudi o tem, da so panamski dokumenti dokaz, da je uvedba univerzalnega temeljnega dohodka mogoča. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.