Javna izjava

Spodaj podpisani zgodovinarke in zgodovinarji, ki preučujemo zgodovino Primorske, smo vzeli na znanje, da je Vrhovno sodišče RS razveljavilo sodbi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani, ki sta Boštjana M. Turka spoznali za krivega razžalitve zgodovinarja Jožeta Pirjevca v kolumni, objavljeni v Reporterju 13. 6. 2011. S to razsodbo je Boštjan M. Turk razbremenjen krivde za očitano mu dejanje. Ob tem želimo opozoriti, da je po našem prepričanju oznaka »nenavaden tip renegatstva«, ki jo je Boštjan M. Turk uporabil za Jožeta Pirjevca, v tem primeru zgodovinsko vsaj neprimerna in žaljiva. Boštjan M. Turk je v besedilu svoje kolumne pokazal svoje nezadostno poznavanje predvojnih, vojnih in povojnih političnih razmer na Primorskem, njegova uporaba oblike priimka kot dokaza za Pirjevčevo nacionalno pripadnost oz. odpadništvo je zavajajoča in diskvalifikatorna.

Pirjevčeva nekajdesetletna nepretrgana strokovna predanost preučevanju slovenske primorske zgodovine, ki v njegovem zgodovinopisnem opusu predstavlja osrednjo os raziskovanja, je bila v izvajanju Boštjana M. Turka povsem prezrta in kot taka je postala nerelevantna za njegovo presojo o Pirjevčevi nacionalni zavesti in pripadnosti. Bi akademik, ki je glavnino svojih raziskovalnih in publicističnih naporov usmerjal v preučevanje slovenskih ljudi na Primorskem, lahko bil ravnodušen ali, kot to sugerira Boštjan M. Turk, celo sovražno naravnan do slovenskega naroda in slovenske identitete?

Sodba Vrhovnega sodišča je Boštjana M. Turka oprala vsakršne pravne krivde glede njegove ocene ravnanj Jožeta Pirjevca. Kljub temu si s stališča zgodovinopisne stroke pridržujemo pravico, da izvajanje Boštjana M. Turka v zadevni kolumni ocenimo kot neverodostojno in sklepno oceno odpadništva Jožeta Pirjevca od slovenskega naroda kot skrajno pristransko. Javnost pozivamo, da zavajajoči oceni Boštjana M. Turka ne nasede.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.