IK, STA

 |  Družba

Ta teden se nadaljujeta sojenji v zadevah Balkanski bojevnik in Istrabenz 

© Tomaž Lavrič

Ta teden bo pestro predvsem na gospodarskem oddelku mariborskega okrožnega sodišča, kjer je razpisanih kar nekaj odmevnih obravnav. Veliko se bo dogajalo tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču, med drugim se bosta nadaljevali ponovni sojenji v zadevah Balkanski bojevnik in Istrabenz.

Dva tedna bo minilo, odkar se je začelo ponovno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, sodišče pa je prejšnji teden po zagovorih obtoženih, ki so vsi po vrsti zanikali svojo vpletenost v mednarodno preprodajalsko združbo, začelo z dokaznim postopkom. To je razdeljeno na štiri dele, glede na to, iz katere države prihajajo dokazi. Začeli so z urugvajskim sklopom, ki bremeni osem od 15 obtoženih, za sredino obravnavo je tako predvideno branje urugvajskih listin.

Na gospodarskem oddelku mariborskega sodišča se bo ta teden odvilo nekaj odmevnejših obravnav. Še tretjič bodo v petek po dveh neuspelih poskusih skušali izpeljati obravnavo v zvezi z izpodbojno tožbo male delničarke Nevene Tee Gorjup oziroma njene družbe Nevija zoper januarski sklep skupščine o dokapitalizaciji sladkogorske tovarne papirja Paloma, ki jo je izvedel poljski finančni sklad Abris Capital.

Že v torek bosta na sodišče morala nekdanja člana uprave cerkvenega holdinga Zvon Ena, od katerih stečajna upraviteljica terja 300.000 evrov odškodnine. V sredo bo stečajni upravitelj pojasnil zahtevo za milijon evrov odškodnine od NKBM, Paloma pa bo v že nekaj let trajajočem postopku vztrajala pri plačilu skoraj 90.000 evrov visoke odškodnine s strani nekdanje predsednice uprave Mateje Perger.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.