Izak Košir

 |  Družba

Jutri na FDV predava Joey Skaggs, oče medijskih potegavščin

Joey Skaggs

Joey Skaggs
© JoeySkaggs.com

Joey Skaggs, oče medijskih potegavščin, ki je zavedel že marsikaterega malomarnega novinarja, prihaja v Ljubljano, kjer bo imel med drugim predavanje in delavnico, prisoten pa bo tudi na slovenski premieri njegovega dokumentarca Umetnost potegavščine (Art pf the Prank)

Skaggsovo predavanje z naslovom Doseči spremembe: Umetnost in medijski aktivizem bo potekalo na Fakulteti za družbene vede (FDV) 9. maja ob 10.30. Skaggs bo z obširno videodokumentacijo razkril zgodbe za svojimi najbolj provokativnimi in uspešnimi deli. Do smešnih podrobnosti natančno bo opisal petdeset let svojega manipuliranja medijev za obravnavanje vprašanj, kot so kulturna nestrpnost in rasizem; znanstvena zdravila za vse, ki izkoriščajo šibkost in nečimrnost ljudi; neenakost v ameriškem pravosodnem sistemu in zloraba oblasti, ki jo izvajajo vlada, velike korporacije, ljudje z določenim ciljem in mediji sami.

Delavnica z naslovom Družbeni aktivizem z manipulacijo medijev bo potekala dan kasneje, in sicer ob 18. uri v Kinu Šiška. Za prisotnost bo potrebna rezervacija, ki jo, če želite sodelovati, boste morali poslati na e-mail naslov sonjagardina[AT]gmail[DOT]com. Skaggs meni, da je s prihodom spletnih družbenih omrežij priložnosti za družbeni aktivizem na pretek. Zato se je lotil raziskovanja polja novih tehnologij, da bi posredoval ideje in pritegnil pozornost, prav tako pa bo pokazal, kako se performans, video, gledališče, grafično oblikovanje, oglaševanje in odnosi z javnostmi lahko uporabijo za manipuliranje medijev v podporo določenemu vprašanju. Delavnica temelji na predmetu, ki ga je Joey Skaggs razvil za Oddelek za medijske komunikacije na newyorški Šoli za vizualne umetnosti in ga tam tudi predaval.

Premiera filma Umetnost potegavščine (Art of the Prank) pa bo istega večera (10. maja) ob 20. uri prav tako v Kinu Šiška. Umetnost potegavščine opisujejo kot čustveno potovanje, ki sledi razvoju umetnika Joeyja Skaggsa, vnetega zagovornika neodvisnega mišljenja in človeka, ki mu je uspelo medijsko potegavščino spremeniti v umetniško obliko.

V Mladininem članku iz leta 2001 pa si lahko preberete o tem, kako so slovenski mediji potegnili sami sebe, glavni akterji so Joey Skaggs, Matjaž Rogelj in svetovno prvenstvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Judita Šeruga, Murska Sobota

    Joey Skaggs

    Prosim, da ga vprašate-če bo mogoče, kje on vidi MEJO - da se neha hecati - "hecati" z drugimi. Kajti ko (tudi hec prestopi mejo, postane resen in nevaren, saj postane sam svoje nasprotje ).  Vprašajte ga, ali se zaveda, kako njegove t.i. "potegavščine" lahko vplivajo na tistega, ki se heca iz njega. Ali se zaveda, da lahko sproži kepo, ki se začne kotaliti navzdol po hribu in ima lahko na koncu neslutene... Več