Igor Mekina

 |  Družba

Begunec kaznovan zaradi poskusa samomora

Protirasistični shod v Avstraliji za osvoboditev beguncev.

Protirasistični shod v Avstraliji za osvoboditev beguncev.
© Takyer / Flickr

Prosilec za azil iz Irana, ki je na zahtevo avstralskih oblasti (kot mnogi drugi begunci v tem delu sveta) zadržan v begunskem centru na otoški državi Nauru, je bil kaznovan s 155 dolarji. In to zato, ker je poskusil narediti - samomor

Iranec je bil sicer edini skrbnik svoje osemletne hčerke, ki je bila prav tako zadržana v zbirnem centru, ki ga upravlja Avstralija, za krivega pa je bil spoznan zaradi "poskusa storitve samomora." Vlada otoške države je sporočila, da so s kaznovanjem v višini 155 dolarjev želeli "odvrniti prihodnje kršilce, ki bi se želeli samopoškodovati, da bi s tem preprečili zakonita dejanja zoper njih ali bi si s tem pridobili to, kar želijo." Dodali so še, da so zaskrbljeni, da bi se pričela uporabljati ta metoda protesta in da so želeli "onemogočiti to prakso." Poskus samomora je namreč v Nauru opredeljen kot kaznivo dejanje.

Kaznovanje zaradi poskusa samomora so že obsodile številne organizacije za zaščito človekovih pravic, ki so že velikokrat kritizirale tudi nehumane razmere, ki vladajo v begunskih centrih zunaj Avstralije, kamor avstralske oblasti prevažajo begunce, ki so sicer namenjeni k njim. V skladu z do beguncev zelo neprijazno avstralsko zakonodajo vse begunce, ki se poskušajo prebiti do Avstralije, s čolni na poti prestrežejo, nato pa jih avstralske oblasti pošiljajo v zbirne centre v južnem Pacifiku. Večinoma na otok Nauru, ki je od severovzhodne Avstralije oddaljen okoli 3.000 kilometrov. Drugi centri so večinoma na otoku Manus v Papui Novi Gvineji, ki leži nekoliko bolj na severu.

Barri Phatarfod iz organizacije Zdravniki brez meja je kaznovanje zaradi poskusa samomora ocenila kot "nezaslišano", saj kaznovanemu moškemu niso omogočili niti stika z zdravniki ali psihiatri. In to kljub zagotovilom države, da bo to storjeno. "Ker so iz tega moža želeli narediti 'primer' za vse druge, so ga poslali v ječo, kjer je bil tri tedne. Za njegovo hčerko pa sploh niso poskrbeli. Ta je bila v resnici prepuščena sama sebi. Nikjer v Avstraliji se ne bi moglo zgoditi kaj takšnega," je predstavnica organizacije Zdravniki brez meja dejala za Al Jazeero.

Postopanje z iranskim državljanom so kritizirali tudi avstralski Zeleni, ki že vrsto let opozarjajo na nepravilnosti avstralskih oblasti pri ravnanju z begunci. "Pustili smo jih, da tukaj venejo, jim uničili vse upanje v to, da bodo kadarkoli uspeli priti v Avstralijo, ta ubogi možakar pa si je želel vzeti lastno življenje in je zato sedaj celo kaznovan," je za Sky News dejala predstavnica avstralskih Zelenih Sarah Hanson-Young. Tiskovni predstavnik avstralskega ministrstva za imigracijo in zaščito meja pa je dejal, da so vsi begunci na otoku Nauru podvrženi zakonom te države.

Število prosilcev za azil v Avstraliji je v primerjavi s številom prosilcev za azil v Evropi zelo majhno, vendar je ravnanje z begunci že dolgo časa v središču javnih razprav v Avstraliji. Ne glede na to pa obstanek avstralskih begunskih centrov zunaj meja Avstralije podpirajo tako v konzervativni vladi kot tudi v laburistični opoziciji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.