AL, STA

 |  Politika

Vodstvo stranke DeSUS priporoča Bizjak Mlakarjevi, naj odstopi

Premier Miro Cerar je koaliciji predstavil razloge za razrešitev ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki bi jo parlament lahko po mnenju koalicije razrešil že pred prazniki. Karl Erjavec in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša sicer ne skrivata, da bi jim Bizjak Mlakarjeva z odstopom olajšala položaj, kar ji tudi priporočata. V stranki sicer še niso enotni o podpori ministrici za kulturo pri glasovanju o njeni razrešitvi, o tem se bodo pogovarjali na seji poslanske skupine, ki naj bi bila danes in na kateri naj bi sodelovala tudi Bizjak Mlakarjeva.

Erjavec pa se nagiba k stališču, da poslanci DeSUS ne bi podprli njene razrešitve. Da bi bili vzdržani, po njegovem mnenju ne pride v poštev. Sam meni, da bi bilo najboljše, da bi Bizjak Mlakarjeva odstopila sama. Ne glede na to, kako bodo glasovali poslanci DeSUS, namreč nima možnosti, da bo obstala, je ocenil.

Bizjak Mlakarjeva se sicer vrača v državni zbor. Ali v poslanske klopi DeSUS, pa je po besedah Jurše odvisno od nje. »Obstaja možnost, da bo izkoristila odločanje poslanske skupine pri predlogu za razrešitev,« je povedal. Spomnil je na njeno izjavo, da se v poslansko skupino DeSUS ne bo vrnila, če je ne bodo podprli.

Erjavec pa meni, da poslansko mesto ni v nevarnosti, saj si ne predstavlja, da bi tudi kot predsednica občinske organizacije DeSUS v Kamniku prešla v katero drugo poslansko skupino ali med nepovezane poslance. Kot je še dejal, je situacija nastala zaradi nekompatibilnosti med Bizjak Mlakarjevo in Cerarjem, medtem ko do stranke ne bi smela imeti zamer, saj jo je tudi sam vseskozi podpiral.

Koalicijski partnerji so na današnjem srečanju pred sejo vlade sicer odločno dorekli, da bo kulturni resor zapolnila stranka DeSUS in da menjave resorjev s SMC, kot se je špekuliralo v minulih dneh, ne bo.

O imenih za naslednika ministrice za kulturo Juršavnovič ni želel govoriti. Je pa med tistimi, ki krožijo v javnosti, nekaj takih, ki naj bi bili dejansko med kandidati: med njima tudi državni sekretar Tone Peršak in nekdanji ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. Bo pa to po besedah Jurše hitro znano. Premier Miro Cerar je predlog za ministričino razrešitev v državni zbor poslal na začetku tedna, zatem ko ministrica na njegov poziv ni sama odstopila. Od takrat pa tudi ni dajala izjav za javnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.