Izak Košir

 |  Kultura

Za več žensk v žiriji 69. filmskega festivala v Cannesu 

Vanessa Paradis bo ena od članic žirije na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu

Vanessa Paradis bo ena od članic žirije na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu
© WikiCommons

Žiriji 69. filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 11. do 22. maja, bo predsedoval avstralski režiser George Miller. Ob njem bodo o dobitnikih nagrad odločale igralke Kirsten Dunst, ki je bila pred petimi leti v Cannesu nagrajena za vlogo v filmu Larsa von Trierja Melanholija, Vanessa Paradis (Intervju z vampirjem, Marija Antoinetta, Deviški samomori, Spider-Man)  in Valeria Golino (Rain Man) ter vplivna iranska producentka Katayoon Shahabi. 

Kanadski igralec Donald Sutherland bo pri 80. letih najstarejši član žirije, ki bo prihodnji mesec odločila o dobitniku zlate palme za najboljši film festivala v francoskem Cannesu. V žiriji je tudi danski igralec Mads Mikkelsen, ki mu je v Cannesu uspel preboj s trilogijo Pusher, svetovno slavo pa je dosegel v filmu Casino Royale iz serije filmov o Jamesu Bondu. Člana žirije sta še madžarski režiser Laszlo Nemes in francoski režiser Arnaud Desplechin. Nemes je letos osvojil tujejezičnega oskarja za film Savlov sin, v katerem je na pretresljiv način spregovoril o holokavstu. Desplechin se med drugim podpisuje pod režijo filma z angleškim naslovom A Christmas Tale iz leta 2008.

Organizatorji festivala, ki so mu v preteklosti velikokrat očitali, da gre za pravi moški klub, si v zadnjih letih prizadevajo, da bi več funkcij podelili ženskam. Že v lanski žiriji so tako bile štiri ženske predstavnice.

Letošnji festival v Cannesu bo odprl film Woodyja Allen z naslovom Cafe Society, ki ga bodo prikazali zunaj tekmovalnega dela. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.