Darja Kocbek

 |  Politika

Bernie še ni izstopil iz tekme, čeprav se Hillary obnaša, kot da je že

Bernie Sanders in Hillary Clinton

Bernie Sanders in Hillary Clinton
© Flickr

Potem, ko je v torek zmagala na volitvah demokratske stranke v štirih od petih držav, je nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton v svojem nagovoru osredotočila na podpornike svojega protikandidata v stranki senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa, naj jo podprejo novembra na volitvah za novega predsednika ZDA, čeprav Sanders ostaja v tekmi in z ničemer ni nakazal, da se umika. »Poenotili bomo stranko, da bi zmagali na teh volitvah,« je po poročanju Guardiana dejala Clintonova.

»Veliko več nas združuje kot razdružuje, ne glede na to, ali podpirate senatorja Sandersa ali mene,« je še zatrdila. Sanders ji je zmago odvzel v Rhode Islandu, dobro se je odrezal tudi v Connecticutu. Njegova zmaga v Rhode Islandu ni presenečenje, saj je tam 85 odstotkov prebivalcev belcev. Rhode Island je med petimi zveznimi državami, v katerih so imeli strankarske volitve v torek, edina, kjer so brez težav lahko volili neodvisni volivci. Toda Rhode Island in Connecticut sta med najmanjšimi zveznimi državami v ZDA, zato prinašata majhno število delegatskih glasov.

Po poročanju New York Timesa Hillary Clinton ne namerava javno pozvati Sandersa naj izstopi iz tekme. Njeni svetovalci pravijo, da bi s tem utegnila razjeziti njegove privržence in njega samega. Kljub temu utegne super politični odbor (super PAC), prek katerega zbira denar za volilno kampanjo, začeti objavljati oglase za predsedniške volitve še preden bo končan kandidacijski postopek v demokratski stranki. To bodo oglasi proti kandidatu republikanske stranke, ki bo bodisi Donald Trump, ki je v torek spet zmagal v vseh petih zveznih državah, kjer so bile strankarske volitve, ali Ted Cruz, če bo njemu kazalo bolje, da dobi nominacijo republikancev.

Po torkovih petih zmagah Doinalda Trumpa New York Times navaja, da te zmage potrjujejo pravilo, ki že dolgo velja v politiki: veliko težje je organizirati nasprotovanje kandidatu kot kampanjo v njegovo podporo. Volivci želijo verjeti v nekaj in voliti za nekoga. Veliko težje se povežejo v skupino, ki želi nekaj ustaviti.

Naslednje strankarske volitve imajo demokrati in republikanci 3. maja v zvezni državi Indiana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.