Izak Košir

 |  Družba

Drugega maja ne damo

© Tomaž Lavrič

V Sloveniji je še vedno dela prost tudi današnji 2. maj. Za praznik dela sicer nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov. Gre za tradicijo, ki se je ohranila še iz časov nekdanje Jugoslavije. Pred petimi leti so potekale razprave o tem, da bi na ta dan zopet hodili na delo, kar je zagovarjala predvsem desnica, ki je v javnost spravila tudi nekaj pobud, a so vse od njih padle v vodo. 

Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej. Leta 2012 je vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela.

Kot so takrat navedli v predlogu, bi to vplivalo na povečanje produktivnosti ter zmanjšanje proračunskih stroškov in stroškov delodajalcev. A se je predlog spremenil in je 2. maj za razliko od 2. januarja ostal dela prost dan. Na Gospodarski zbornici Sloveniji (GZS) so z obema rokama podprli predlog o manjšem številu prazničnih dni, saj naj bi en plačan praznik manj pomenil en produktiven dan več, to pa naj bi pozitivno vplivalo na ustvarjeno dodano vrednost in s tem na produktivnost v obliki dodane vrednost na zaposlenega. Po izračunih GZS naj bi bilo "prihranka" za približno 35 milijonov evrov. Toliko so namreč takrat izračunali, da se znižajo stroški za plačan praznik. Prihranek v javnem sektorju za prvi delovni 2. januar leta 2013 je bil takrat ocenjen na približno 170.000 evrov, podatkov, koliko se je privarčevalo v zasebnem sektorju, ni.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.