Darja Kocbek

 |  Politika

Kaj se zgodi demokraciji, če se večina nagiba k temu, da bi glasovala za rasistične in seksistične zakone?

Slavoj Žižek, filozof

Slavoj Žižek, filozof
© Andy Miah / Flickr / WikiCommons

Priča smo staremu problemu: Kaj se zgodi demokraciji, če se večina nagiba k temu, da bi glasovala za rasistične in seksistične zakone? Ne bojim se zaključiti, da politike emancipacije ne bi smeli a priori povezovati s formalnimi demokratičnimi postopki. Ljudje pogosto ne vedo, kaj hočejo, ali nočejo tistega, kar poznajo, ali preprosto hočejo, kar je narobe, je v razpravi časopisa Guardian o reševanju begunske problematike v Evropi dejal filozof Slavoj Žižek.

Za milijarderja Donalda Trumpa, ki se v republikanski stranki poteguje za kandidaturo za predsednika ZDA, pa pravi, da njegovi predlogi niso slabi, če izločimo njegove rasistične izjave in neumnosti. »Povedal je, da ne bi v celoti odpravil splošnega zdravstvenega zavarovanja, dvignil bi minimalno plačo. Trump je po njegovih besedah paradoks: je sredinski liberalec, s svojo ekonomsko politiko je morda celo bliže demokratski stranki, hkrati pa si na vse načine prizadeva to prikriti. Namen njegovih umazanih šal in neumnosti je po Žižkovih besedah prikriti, da je običajni sredinski politik.

Zadrega Evrope pa je, da njene najbolj močne politične sile (tehnokrati v Bruslju na eni strani in desničarske nacionalistične stranke, kot sta nemška Pegida in francoska Nacionalna fronta na drugi strani) predstavljajo največjo grožnjo splošnim vrednotam, na katerih naj bi temeljila EU ali katera koli oblika transnacionalne vlade.

Evropska centralna vlada je omejena, najbrž ne nepravično, na malo manj kot instrument globalnega kapitala, v stiku je samo z vodilnim razredom, nesposobna je, da bi za kateri koli problem, s katerimi se Evropa sooča v letu 2016, ponudila enoten odgovor. Posledica tega je vse večja podpora ljudi skrajno desničarskim strankam. Naloga levice je rešiti Evropo pred samo seboj, je dejal Slavoj Žižek.

Zdaj imamo dve močni Evropi. Ena je protibegunska in rasistična Evropa, druga pa anonimna bruseljska Evropa. Obe sta srhljivi. Če to ostane edina izbira, je z Evropo konec. In kje vidi Žižek rešitev? Emancipacijska levica se mora reformirati in zahtevati, kar je na prvi pogled politično in ekonomsko mogoče v okviru sedanjega sistema, hkrati pa nemogoče iz ideoloških razlogov. Kot primer je navedel splošno zdravstveno zavarovanje v ZDA, ki je največji dosežek predsednika Baracka Obame in številnih Američanov, ki so si zanj prizadevali desetletja, a jih zato ni mogoče enostavno označiti za radikalne levičarje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.