Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Izbor dogodkov od 5. do 7. maja.

Četrtek, 5. maj

V Balassijevem inštitutu Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo Fotosuprematisti, na kateri bodo predstavljena dela treh sodobnih umetnikov in fotografov iz Madžarske, ki v svojem delovanju privzemajo principe ustvarjalcev zgodovinskih avantgard. Sodelujejo: Minyo Szert Károly, Aniko Robitz, Bálint Szombathy

© Bálint Szombathy

V Narodnem domu Maribor bo ob 20.00 premiera provokativne in kritične predstave Dvoboj, v kateri performerki s hiphopersko držo napadeta občinstvo z mešanico slam poezije, zmerjanja občinstva in koreografskih miniatur ter tako preigravata (fiktivna!) razmerja moči v odnosu do gledalca. Koncept in režija: Marta Navaridas, Irina Karamarković, Monika Klengel

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 nastopila all-star zasedba slovensko-italijanske jazzovske avantgarde Cerkno Jubileum Orchestra pod vodstvom Zlatka Kaučiča, ki se z novo iskrivo muziko poklanja spominu na Boštjana Cveka, ustanovitelja in dolgoletnega vodjo festivala Jazz Cerkno.

128674890

Petek, 6. maj

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bodo ob 19.00 odprli nove prostore z retrospektivno razstavo avstrijskega umetnika Valentina Omana, na kateri bo predstavljenih več kot 170 del-od slik, risb, grafik in skulptur-do prostorsko zvočne instalacije, z reprodukcijami pa bodo predstavljena tudi njegova dela v javnih prostorih. Kustosa razstave: Michael Karrer in Goran Milovanović

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo ob 19.00 odprli razstavo Obviseli pogovori, na kateri bodo predstavljene portretne fotografije mednarodno priznanega fotografa Janeza Vlachyja, ki so bile na ogled v Muzeju Mimara v Zagrebu.

V SLG Celje bo ob 19.30 premiera drame Rose Bernd, nemškega dramatika Gerharta Hauptmanna, ki ga je navdihnila resnična zgodba o 25-letni detomorilki Hedwig Otte. Drama Rose Bernd govori o mladi ženski, ujeti v tradicionalno in zaprto okolje, ki zaradi svojih nekonvencionalnih, za družbo nesprejemljivih dejanj pade v nemilost okolice...Režija: Mateja Koležnik

© Uroš Hočevar

V Galeriji KiBela Maribor bodo ob 20.00 odprli video instalacijo Valerie Wolf Gang z naslovom (Pod)zavest/(Sub)conscious, s katero umetnica aktualizira sodobne družbene problematike. Njeno vsebino krojijo globalni politični, ekonomski in socialni trendi, ki vzbujajo različne emocije in združujejo posameznike v arhetipsko podobno razmišljanje.

Na letnem vrtu MKC Rdeča ostriga Škofja Loka bo ob 20.30 potekal festival In memoriam prof. Peter Hafner #8, na katerem bodo nastopili: Borghesia, Prismojeni profesorji bluesa, All Strings Detached (Slo) in Pridjevi (Hr).

hOSBxWcHD58

Sobota, 7. maj

V Cankarjevem domu Ljubljana bo ob 20.00 ponovno gostoval Alonzo King LINES Ballet iz San Francisca, ki se bo tokrat predstavil z baletnim triptihom, ki ga sestavljajo: Koncert za dve violini, Moški kvintet in Prostor pisave.

V Kinu Šiška Ljubljana bodo ob 20.00 nastopili italijanski soul pevec Mario Biondi in Big Band RTV Slovenija.

RcOzgGmBRrY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.