Izak Košir, STA

 |  Svet

Bruselj predlaga odpravo vizumov za Turčijo, če bo izpolnila zahtevane pogoje

Prvi človek Turčije je zadnje čase okupiran tudi s preganjanjem njegovih kritikov po Evropi

Prvi človek Turčije Erdogan je zadnje čase okupiran tudi s preganjanjem svojih kritikov po Evropi
© WikiCommons

Evropska komisija je priporočila odpravo vizumov za Turčijo pod pogojem, da turške oblasti izpolnijo preostala zahtevana merila v skladu z danimi zavezami. Turčija mora izpolniti 72 meril, po navedbah Bruslja pa jih je ostalo neizpolnjenih še pet. O predlogu komisije bodo sedaj odločale države članice in Evropski parlament.

S tem je komisija odprla pot za odločitev o odpravi vizumov za turške državljane do konca junija. Predlog komisije morajo sedaj potrditi še države članice in Evropski parlament. Prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je ob predstavitvi predloga danes dejal, da je Turčija v zadnjih tednih storila ogromen napredek, vendar jo čaka še nekaj dela, da bo izpolnila vsa zahtevana merila.

Turčija mora za to, da bo uvrščena na seznam držav, katerih državljani lahko potujejo v schengensko območje brez vizumov, izpolniti 72 meril. Ankara mora izpolniti še pet meril, je povedal Timmermans. Ta se med drugim nanašajo na boj proti korupciji, varovanje podatkov in sodelovanje z evropskimi pravosodnimi organi.

Odprava vizumov za turške državljane je del dogovora med EU in Turčijo, ki v zameno za turško pomoč pri zajezitvi migracijskega toka v Evropo predvideva pospešitev vizumske liberalizacije za turške državljane do konca junija.

Turčija sicer pod vladavino aktualnega predsednika Tayyipa Erdogana že vrsto let drastično omejuje svobodo javnega obveščanja v državi ter preganja vse, predvsem pa novinarje, ki kritizirajo sedanje turško vodstvo. Znano je, da je turška vlada v zadnjem času ukinila, prevzela ali onemogočila več medijev, ki so kritično poročali o njenem delu, vpletenosti v vojno v Siriji in podobno. Pogosto so na udaru tudi turški novinarji. O tem je v Mladini pisal Igor Mekina, njegov članek si lahko preberete na tej povezavi. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.