IK, STA

 |  Ekonomija

Slovenija bo odkupila za 750 milijonov dolarjev obveznic

© Pixabay

Slovenija bo odkupila za skupaj do 750 milijonov dolarjev desetletnih obveznic, ki jih je v ameriški valuti izdala v letih 2012, 2013 in 2014. Ponudba velja do 10. maja, predvideni datum poravnave je osem dni pozneje, so sporočili s finančnega ministrstva.

Jeseni 2012 je Slovenija izdala 10-letne državne obveznice v višini 2,25 milijarde ameriških dolarjev, kar je bila prva referenčna izdaja naše države v dolarjih po letu 1996. Njihova kuponska obrestna mera je 5,5 odstotka, zapadlost pa leta 2022. S tem je naša država dosegla ugodnejše financiranje, kot bi ga s primerljivo transakcijo v evrih, so takrat pojasnili na finančnem ministrstvu.

Maja 2013 je sledila izdaja desetletnih dolarskih obveznic s skupno nominalno vrednostjo 2,5 milijarde dolarjev, kuponsko obrestno mero 5,85 odstotka in zapadlostjo leta 2023, ki jo je takrat spremljalo še za milijardo dolarjev petletnih obveznic.

Februarja 2014 pa se je država z izdajo pet- in desetletnih dolarskih obveznic zadolžila za skupaj 3,5 milijarde dolarjev. Nominalna vrednost desetletnih obveznic, ki so predmet odkupa, je bila dve milijardi dolarjev, kuponska obrestna mera 5,25 odstotka, zapadlost pa leta 2024.

Zdaj namerava Slovenija odkupiti do okvirno skupno 750 milijonov dolarjev nominalnega zneska omenjenih treh izdaj desetletnih dolarskih obveznic. Pri tem si kot izdajatelj pridržuje pravico, da na podlagi ponudb imetnikov po svoji izključni presoji odkupi tudi bistveno manjši ali višji znesek in tudi, da ne odkupi nobene obveznice, so sporočili s finančnega ministrstva.

Ponudba za odkup obveznic je začela veljati v torek, in če ne bo podaljšana, bo veljala do 10. maja do 17. ure po srednjeevropskem času. Končni izid zbiranja ponudb imetnikov bo objavljen 11. maja, še istega dne do približno 14. ure pa bo znana cena odkupa. Predvideni datum poravnave je 18. maj.

Minister za finance Dušan Mramor je ob robu konference EU dejal, da je čas za tesnejšo integracijo? V izjavi za medije poudaril, da bodo transakcijo izvedli le, če bo imela pozitivno neto vrednost: "Kolikšna bo, pa bo odvisno od reakcije finančnih investitorjev, torej kakšno bo zanimanje za zamenjavo dolarskih obveznic z evrskimi."

Ker se je postopek šele začel, bodo lahko prvi odziv ocenili v petek. Banke se trenutno še informirajo, nato pa bodo dale svoje ponudbe, je pojasnil minister, ki je odšel na sestanek s predstavniki bonitetne agencije Moody's.

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo novo izdajo obveznic v evrih, je ponovil običajno stališče: "Skrbno spremljamo razmere na trgu in ko bodo najboljše možne, bomo šli v ustrezno izdajo obveznic."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.