Darja Kocbek

 |  Politika

Sanders slavil 18. zmago letos, Trump ostal edini republikanski kandidat

V tekmi za predsednika ZDA ostajajo: Donald Trump, Hillary Clinton in Bernard Sanders

V tekmi za predsednika ZDA ostajajo: Donald Trump, Hillary Clinton in Bernard Sanders
© DonkeyHotey / Flickr

Senator iz Vermonta Bernard Sanders je v tekmi za nominacijo demokratske stranke za kandidata za predsednika ZDA v zvezni državi Indiana osemnajstič letos premagal svojo protikandidatko nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton. Po zmagi je Sanders dejal, da njegova kampanja še ni končana, čeprav Clintonova in njen štab menijo, da je. »Nimajo prav. Morda je končana za insiderje in srenjo v stranki, toda volivci v Indiani so menili drugače,« je še dodal.

Sandersu ankete dobro kažejo tudi v Zahodni Virginiji, kjer bodo strankarske volitve demokratov 10. maja, in v Oregonu, kjer se bosta s Clintonovo potegovala za glasove volivcev stranke 17. maja.

Sandersovo presenetljivo zmago v Indiani je zasenčila odločitev senatorja iz Teksasa Teda Cruza, da odstopa iz tekme republikanske stranke za kandidata za predsednika ZDA. Njegova odločitev pomeni, da je tako omogočil milijarderju iz New Yorka Donaldu Trumpu, da postane kandidat republikanske stranke za predsednika ZDA.

Predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je nemudoma po Cruzovem odstopu sporočil, da se je sedaj treba poenotiti in se osredotočiti na zmago proti Clintonovi, poroča STA. Republikanci imajo do konvencije stranke še volitve v devetih državah, kar pa je le še vprašanje rutinske izvedbe. Nekaj ur po Cruzu se je odločil izstopiti iz tekme republikanske stranke še guverner Ohia John Kasich. Tako je Trump ostal edini kandidat stranke za predsednika ZDA.

Za zmago na konvenciji stranke potrebuje 1237 delegatov, doslej pa jih je zbral 1047. V državah, kjer republikanci še imajo volitve, je na voljo 520 delegatskih glasov, torej več kot dovolj, da Trump lahko zbere potrebno število za nominacijo.

Pri demokratih ima Clintonova že dovolj veliko prednost v številu delegatskih glasov za konvencijo stranke, ki bo konec junija v Philadelphiji, da je Sanders v zadnjih 13 tekmah ne more več prehiteti, četudi osvoji vse zmage. Po volitvah v Indiani ima Clintonova najmanj 2200 delegatov, Sanders okrog 1400, za zmago pa jih je potrebnih 2383.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Miro Pandža Novak

    Pripomba na članek

    V članku http://www.mladina.si/174026/sanders-slavil-18-zmago-letos-trump-ostal-edini-republikanski-kandidat/?utm_content=buffer9c3a3&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer omenjate: Pri demokratih ima Clintonova že dovolj veliko prednost v številu delegatskih glasov za konvencijo stranke, ki bo konec junija v Philadelphiji, da je Sanders v zadnjih 13 tekmah ne more več... Več