Izak Košir, STA

 |  Svet

Princeovo smrt preiskuje tudi ameriška zvezna policija 

Prince (7. junij 1958 – 21. april 2016)

Prince (7. junij 1958 – 21. april 2016)
© WikiCommons

Pravosodno ministrstvo ZDA je sporočilo, da se je v preiskavo okoliščin smrti ameriškega glasbenika Princea vključila tudi Uprava za boj proti mamilom (DEA). To potrjuje namige nekaterih, ki trdijo, da se je Prince spopadal z odvisnostjo od protibolečinskih zdravil.

Vključitev DEA v preiskavo Princeove smrti morda ne pomeni nič, saj gre za medijsko in tudi sicer odmeven primer, kakršnih se ameriška zvezna policija nikoli ne brani. Tudi šerifov urad okrožja Carver v Minnesoti se pomoči zveznih agentov iz enakega razloga ne bo branil.

57-letnega Princea so 21. aprila našli mrtvega na njegovem posestvu Paisley Park. Med tremi osebami, ki so ga našle, je bil tudi Andrew Kornfeld. Gre za sina zdravnika iz Kalifornije Howarda Kornfelda, ki so ga dan pred smrtjo poklicali Princeovi predstavniki in ga prosili, naj glasbeniku pomaga pri resnemu in nujnemu zdravstvenemu problemu.

Strokovnjak za zdravljenje odvisnosti Kornfeld je na pomoč poslal sina, opremljenega z buprenorfinom, zdravilom ki ga predpisujejo odvisnikom za lajšanje bolečin namesto nevarnejših zdravil, ki jih ti ponavadi uživajo. Andrew Kornfeld, ki ni zdravnik, po besedah družinskega odvetnika trdi, da sredstva ni nameraval predati bolniku, ampak njegovemu osebnemu zdravniku.

Ob tem se pojavljajo vprašanja, zakaj Howard Kornfeld ni takoj naročil, naj Princea pregledajo zdravniki. Glede na to, da si je glasbenik v javnosti ustvaril podobo umetnika, ki ne uživa farmacevtskih pripomočkov, je verjetno raje poiskal pomoč pri nekomu, ki bo molčal. Prince je slab teden pred smrtjo z zasebnim letalom zasilno pristal v Illinoisu in obiskal bolnišnico. DEA sedaj preiskuje, ali je bil tudi ta primer povezan z morebitno pevčevo odvisnostjo.

O glasbenikovi smrti smo poročali tudi na Mladininem portalu, prispevek z naslovom Odhod škrlatnega pa je v zadnji Mladini napisal Borja Močnik: "Prince je poosebljal frajerstvo. Imel je drzen imidž – bil je bolj slečen kot oblečen –, imel je eksplicitna besedila, bil je izjemen performer in seveda je hudičevo dobro, virtuozno igral kitaro. Ko so nekoč vprašali Erica Claptona, kako je biti najboljši kitarist na svetu, je odgovoril: »Ne vem, vprašajte Princea.« Domače se je počutil tudi za klavirjem, bobni ali basom. Bil je izjemen skladatelj, pisal je hite za druge izvajalce."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.