Uredništvo

 |  Politika

Sklep o imenovanju Fillija za generala RTV razveljavljen

RTV »trojka« na tiskovni konferenci minuli teden: Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija, Marko Filli, generalni direktor in Jadranka Rebernik, odgovorna urednica informativnega programa.

RTV »trojka« na lanski tiskovni konferenci: Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija, Marko Filli, generalni direktor in Jadranka Rebernik, odgovorna urednica informativnega programa.
© Borut Krajnc

RTV Slovenija je prejela sodbo višjega sodišča, v kateri je slednje razveljavilo sklep o imenovanju Marka Fillija, ni pa postavilo Nataše Pirc Musar za generalno direktorico RTV, kot navajajo nekateri spletni komentatorji. "RTV SLO še naprej deluje normalno, saj je, skladno z razveljavitvijo sklepa o imenovanju generalnega direktorja vzpostavljeno stanje na dan pred imenovanjem in je s tem Marko Filli vršilec dolžnosti generalnega direktorja, dokler programski svet ne določi morebitnega novega v.d. generalnega direktorja," so sporočili iz vodstva Radiotelevizije Slovenija. Odzvala se je tudi Nataša Pirc Musar. 

Pirc Musarjeva je na spletni strani Info hiše zapisala, da pričakuje, "da bom s strani RTVS v čim krajšem času povabljena k dialogu, saj je s sodbo odvzet položaj generalnega direktorja Marku Filliju, prav tako so nezakoniti vsi sklepi, ki so bili sprejeti v nezakonito obnovljenem postopku – torej vsi sklepi, ki so bili v zvezi z imenovanjem generalnega direktorja RTS sprejeti po sklepu o mojem imenovanju, 8.4.2014, ki je trenutno edini veljaven. Sodbo občutim kot veliko moralno zmago. Res je trajalo dve leti, vendar sem zadovoljna, da sem uspela dokazati nezakonitost postopanja Programskega sveta RTVS. Življenje je šlo vmes naprej in moja poklicna pot v odvetništvu tudi in v pisarni delamo dalje kot doslej." je še dodala Pirc Musarjeva. Celotno izjavo si lahko preberete na tej povezavi. 

Nekdanja informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je bila aprila leta 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTV, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali ponovno, saj se je izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 še član sveta stranke Zares. Zakon o RTV pa takšno članstvo izrecno prepoveduje.

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja, ko sta se v zadnji krog uvrstila zdajšnji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar. Najprej nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov, v ponovljenem glasovanju septembra 2014 pa je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve spodbijala na sodišču.

Novica, ki danes v povezavi z RTV Slovenija prav tako odmeva, je tudi ta, da je s položaja predsednika nadzornega odbora RTV odstopil Domen Trobec. Odstopil je tudi kot član nadzornega odbora, svojo odstopno izjavo je podal 22. aprila, o njej pa je obvestil tudi vlado republike Slovenije.

O zlorabljeni javni televiziji je lani v Mladini pisal Borut Mekina, ki je ugotavljal, da po desetletju napadov tudi TV Slovenija postaja institucija v službi politike. Njegov prispevek si lahko preberete tu.

O programskem svetu pa se je razpisal Klemen Košak v prispevku z naslovom Tretja svetovna vojna na RTV, ki obravnava nacionalkin programski svet, ki ga je takšnega kot je označil za satiro. Več na tej povezavi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.