Tea Wutte

 |  Svet

Spopadi v Siriji znova »izven nadzora«

Spopadi v Siriji so znova »v številnih pogledih izven nadzora.« Tako opozarja ameriški državni sekretar John Kerry, ki skupaj z ruskimi diplomati išče poti za umiritev spopadov. To velja predvsem za Alepo, kjer uporniki obstreljujejo položaje vojske z raketami medtem ko vladne sile na dele mesta ki niso pod njihovim nadzorom odmetavajo velike »sodčkaste bombe«, ki povzročajo veliko opustošenje.

Po oceni ameriškega zunanjega ministra je glede položaja v Alepu v zadnjih dnevih vendarle prišlo do določenega napredka na pogovorih v Ženevi. Kljub temu je bilo samo v zadnjih devetih dnevih v Alepu ubitih okoli 250 ljudi. Mesto je že več mesecev brez vode in električne energije. Devet tednov dolgo premirje je sicer imelo zelo pozitivne učinke v državi. Po oceni ameriškega zunanjega ministra bi bilo potrebno tudi več opazovalcev, ki bi nadzorovali premirje »24 ur na dan, sedem dni v tednu.«

John Kerry, ki se je o položaju v Siriji pogovarjal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom je tudi obsodil zadnji napad vladnih sil na bolnišnico v Alepu, ki je bila v predelu, ki ga nadzorujejo uporniki, vendar je dodal, da sta »obe strani prispevali k temu kaosu.« Ameriški zunanji minister je tudi dejal, da bo od upornikov na terenu zahteval, da »se ločijo« od radikalnih skupin kot je na primer Fronta al Nusra. Istočasno je sirska vojska enostransko premirje podaljšala za 48 ur. Vendar pa več deset različnih frakcij in enot ne želi spoštovati premirja, v kolikor ne bo vključevalo tudi Alepo, ki ga poskuša zavzeti sirska vojska. Savdijski zunanji minister Adel al Džubeir je medtem ocenil, da je situacija v Alepu »nazaslišana.« »Kar se dogaja v Alepu je nazaslišano. Je kršitev mednarodnih humanitarnih konvencij. Je zločin,« je dejal savdijski zunanji minister in dodal, da bo za te zločine odgovarjal sirski predsednik Bašal Asad, ki bo zato tudi »umaknjen« z oblasti v Siriji in to v političnem procesu - ali pa s pomočjo sile. Vendar pa ima savdijski zunanji minister pri obsodbah ravnanj sirskih oblasti precej težav, saj njegova država brez dovoljenja mednarodne skupnosti že več kot leto dni izvaja vojno intervencijo v Jemnu, kjer je pod bombami in raketami savdijskih zračnih sil doslej umrlo že več sto civilistov. Savdijska Arabija obenem igra najpomembnejšo vlogo tudi pri oskrbi skrajnih islamskih milic v Siriji z orožjem, denarjem in »prostovoljci.«

Ena od idej s pomočjo katero želijo v Siriji kljub temu vzpostaviti mir je tudi uvajanje »varnih območij«, kamor bi se lahko zatekli civilisti ter »zmerni uporniki.« V tem trenutku še zmeraj ni povsem jasno, ali bo sirski predsednik Bašar Asad pripravljen sprejeti to idejo. Po ameriškem predlogu pa naj bi posamezne dele ozemlja in posamezne soseske v Siriji ločevale »trdne meje.« Ena od redkih pozitivnih vesti iz Sirije je zato le informacija o tem, da je je mednarodni Rxdeči polmesec z 13 tovornjaki uspel dostaviti humanitarno pomoč vsaj do okoli 12 000 družin, ki so ujete v mestu Talbiseh severno od Homsa. V zadnjih mesecih se je zaradi spopadov v Homsu in drugje število prebivalstva zaradi prispelih beguncev v tem mestu podvojilo na okoli 60 000 ljudi.

Premirje v Siriji je sicer nastopilo 27. februarja letos in je večinoma držalo, vendar že od začetka premirja ni veljalo za pripadnike ISIS-a, proti katerim se borijo predvsem sile sirskega predsednika Asada s pomočjo ruskih in iranskih "inštruktorjev" ter pripadnikov libanonskega Hezbolaha. Zadnji spopadi med silami predsednika Bašarja Asada in uporniki pa so nevarni tudi zato, ker ogrožajo nadaljevanje mirovnih pogajanj o Siriji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.