Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Klorirani piščanci oziroma zakaj bi Slovenija morala Bruslju odvzeti pogajalski mandat za TTIP

Slovenska vlada bi na podlagi razkritih dokumentov skupaj z ostalimi evropskimi vladami »morala odvzeti pogajalski mandat Evropski komisiji in tako prekiniti pogajanja o sporazumu TTIP«, so se na razkritja Greenpeacea glede pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA odzvali v nevladni organizaciji Umanotera. »V besedilu predlagana pravila bi znatno omejila vlogo države pri varovanju javnega zdravja, okolja ali potrošnika in pri nadzoru nad škodljivimi kemikalijami, pesticidi in ostalimi zdravju nevarnimi snovmi,« je dejal Andrej Gnezda, s katerim je v aktualni številki Mladine intervju opravil Jure Trampuš. Ko govorimo o grožnji Washingtona z blokado olajšanega izvoza evropskih avtomobilov na ameriški trg, če EU ne bo privolila v uvoz večjega števila ameriških kmetijskih proizvodov, se je po njegovih besedah potrebno zavedati, da so s tem mišljeni gensko spremenjeni organizmi, pesticidi in kvote za najobčutljivejše izdelke. Sem spada tudi zgodba o kloriranem piščancu – piščančjem mesu, ki ga v ZDA razkužujejo s potopitvijo v klorovo raztopino.

Zatem ko je okoljevarstvena organizacija Greenpeace objavila dele čezatlantskega trgovinskega in naložbenega sporazuma, so se na to ostro odzvali v Parizu. Francoski predsednik Francois Hollande je zagrozil, da bo na sporni sporazum, če bo ostal, kakršen je trenutno, dal veto. »Nikoli ne bomo sprejeli spodkopavanja temeljnih načel našega kmetijstva, kulture in vzajemnega dostopa do trgov.« Že pred tem je francoski trgovinski pogajalec Matthias Fekl poudaril, da bi se lahko leta 2013 sprožena pogajanja ustavila, ker Washington vztrajno zavrača vsakršno popuščanje.

Da objavljeno gradivo iz trgovinskega sporazuma TTIP med EU in ZDA kaže na potrebo po dodatni pozornosti pri njegovem sprejemanju, poudarja tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan. »V tem trenutku sporazum niti slučajno še ni v takšni obliki, da bi bil za nas kot evropske državljane sprejemljiv,« je poudaril in dodal, »da je temeljit razmislek bistveno pomembnejši kot hitrost sprejemanja sporazuma«. V SD sicer zahtevajo javnost in transparentnost pogajanj, pa tudi večjo pristojnost parlamentov držav članic EU.

V poslanski skupni SMC pa ob novih razkritjih še naprej podpirajo pogajanja o sporazumu, ki pa bi morala biti po njihovem mnenju transparentna, pogajalci pa previdni. K transparentnosti in demokratičnosti pozivajo tudi v Zduženi levici, kjer pa se zavzemajo za referendum o ratifikaciji TTIP. »Pogajanja in odločanje o TTIPu je treba demokratizirati. Prepričani smo, da ga bomo v tem primeru delovni ljudje na obeh straneh Atlantika zavrnili.«

V trenutni številki Mladine si preberite še naslovno temo Poljub smrti, v kateri Marcel Štefančič, jr. piše o tem, kako nastajajo čezatlantski sporazumi. »Cilj korporacij je, da se v Evropski uniji počutijo tako kot v davčnih oazah – da jim nihče ne gleda pod prste in da nimajo nobene družbene odgovornosti.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.