Izak Košir

 |  Družba

Nevladniki oproščeni vseh upravnih taks

© Borut Krajnc

V Uradnem listu objavljena novela Zakona o upravnih taksah med drugim vsebuje pobudo CNVOS (Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij), da so upravnih taks oproščene tudi vse nevladne organizacije, ki jim država priznava delovanje v javnem interesu. Med te spadajo tudi denimo gasilska društva in humanitarne organizacije. Nevladniki bodo od zdaj naprej oproščeni vseh vrst upravnih taks – tako za izdajo dokumentov (potrdil, dovoljenj, soglasij) kot tudi za opravljanje dejanj upravnih organov.

Ministrstvo za javno upravo je avgusta lani pripravilo spremembe Zakona o upravnih taksah, v katerih je med drugim predvidelo, da so poleg društev v javnem interesu, dobrodelnih in invalidskih organizacij ter ustanov upravnih taks oproščene tudi mladinske organizacije, ki imajo status v javnem interesu. "Glede na to, da obstajajo tudi druge nevladne organizacije, ki prav tako delujejo v javnem interesu, smo na CNVOS predlagali, da naj se oprostitev razširi na vse nevladne organizacije, ki jim država priznava delovanje v javnem interesu, in sicer ne glede na področje njihovega delovanja in ne glede na njihovo pravnoorganizacijsko obliko. Po usklajevanju z ministrstvom smo dosegli, da je bila ta sprememba vključena v predlog zakona, ki ga je Državni zbor aprila 2016 tudi sprejel," pojasnjujejo v centru. 

In kako ugotovite, ali spadate pod tiste, ki jim je upravna taksa oproščena? Na podlagi drugega odstavka 24. člena Zakona o upravnih taksah upravni organ po uradni dolžnosti preveri, ali oseba izpolnjuje pogoje za oprostitev. Kljub temu CNVOS nevladnim organizacijam v javnem interesu predlaga, da v izogib pomotam v sami vlogi navedejo tudi, da so plačila taks oproščene, in predložijo ustrezna dokazila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.