AL, STA

 |  Svet

Fatma Samoura je prva generalna sekretarka Fife

Mednarodna nogometna zveza Fifa ima prvič v zgodovini generalno sekretarko. To je postala Senegalka Fatma Samoura. Predsednik Fife Gianni Infantino je na kongresu v Mexico Cityju ob tem dejal, »da bo v Fifo bo prinesla svež veter«. Samoura je sicer senegalska diplomatka Združenih narodov in bo prva ženska na mestu generalnega sekretarja. Na tem mestu Afrika še ni imela svojega predstavnika, saj so bili pravzaprav vsi generalni sekretarji od leta 1904 Evropejci. Štiriinpetdesetletna Samoura nima nobenih povezav z nogometom, do sedaj pa je v številnih vlogah več kot 20 let delovala v Združenih narodih.

»Danes je zame čudovit dan. Počaščena sem, da prevzemam mesto Fifine generalne sekretarke. Veselim se, da bom prinesla izkušnje v vodenje ter doprinesla k reformam,« je povedala Samoura, ki bo novo delovno mesto zasedla sredi junija. Do takrat bo to delo opravljal Nemec Markus Kattner. Nekdanji generalni sekretar Fife Jerome Valcke je brez službe ostal januarja, kasneje pa je zaradi vpletenosti v korupcijske škandale dobil prepoved delovanja v nogometu za naslednjih 12 let.

Preberite še, kako se je Fifa pod Seppom Blatterjem prelevila v centralni komite najčistejšega kapitalizma. "Sedež Fife ima osem nadstropij, toda vsi, ki so prišli na odprtje, so bili presenečeni, ker so videli le tri – pet nadstropij je pod zemljo." Piše Marcel Štefančič, jr.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.